Μια όαση στην καρδιά του Παγκρατίου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στις συστάδες των αθηναϊκών πολυκατοικιών στη γειτονιά του Παγκρατίου υπάρχει πλέον ένας νέος χώρος όπου κάτοικοι και περαστικοί μπορούν να ανασάνουν. Ένα πάρκο τσέπης φύτρωσε στα 750 τ.μ. ενός άλλοτε ερειπωμένου οικοπέδου. Εκεί όπου προηγουμένως υπήρχαν μόνο αγριόχορτα και σκουπίδια τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα. Μόλις θεριέψει το φύλλωμά τους, ροβίνιες και σημύδες θα ρίχνουν τη σκιά τους στους διαβάτες.

Για την ανάπλαση του οικοπέδου εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις, οι οποίες βασίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Για τις περισσότερες κατασκευές χρησιμοποιήθηκαν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, αλλά και επαναχρησιμοποιημένα ξύλα όπως τραβέρσες σιδηροδρόμου. Τοποθετήθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων και επιλέχθηκε προηγμένο φωτοβολταϊκό σύστημα για τον φωτισμό. Αυτός ο μικρός, αλλά ευεργετικός χώρος πρασίνου είναι προσβάσιμος και από άτομα με κινητικές ανάγκες.

Μια όαση στην καρδιά του Παγκρατίου-1

Η Procter & Gamble (P&G) στηρίζει αυτό το σημαντικό εγχείρημα αναλαμβάνοντας την ανακατασκευή του πάρκου σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τον Δήμο Αθηναίων. Βασικός στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της περιοχής και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

«Η Αθήνα δέχεται μία ασφυκτική πίεση όλα αυτά τα χρόνια και περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει μπροστά ένα σχέδιο που κάνει χώρο στους Αθηναίους. Χώρο που χρειαζόμαστε για να ζει ο καθένας με αξιοπρέπεια στη γειτονιά του. Δεν είναι μόνο τα περιβαλλοντικά οφέλη που αποκτά η πόλη αλλά και η δημιουργία σημείων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Κάθε γωνιά να αποκτήσει τη δική της ανάσα, το δικό της πράσινο σημείο αναφοράς και, επιτέλους, να έρθουν στο φως εκτάσεις μέσα στον αστικό ιστό που με το πέρασμα του χρόνου είχαν γίνει βάρος για τη γειτονιά», δήλωσε για το εγχείρημα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Η δημιουργία πράσινων νησίδων είναι ένα πρώτο βήμα για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Η θερμή υποδοχή του πάρκου από τους κατοίκους της γειτονιάς είναι η καλύτερη απόδειξη της αξίας αυτής της προσπάθειας», ανέφερε η Δέσποινα Πάσσαρη, διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της P&G Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, διευθυντής της Οργάνωσης ΓΗ, ευελπιστεί αυτός ο χώρος «να αποτελέσει σημείο συνάντησης των πολιτών ώστε ξεκινώντας από την γειτονιά όλοι να συμμετέχουμε μέσω του διαλόγου, στην αναζήτηση λύσεων για το πώς θα κάνουμε τις πόλεις μας πράσινες, ανθεκτικές και βιώσιμες για όλους».

Στόχος της δημιουργίας ενός πάρκου τσέπης είναι η αναζωογόνηση μιας περιοχής. Αναπλάσεις σαν και αυτή του Παγκρατίου δεν σπάνε απλά το μονότονο γκρίζο των τριγύρω πολυκατοικιών. Η βλάστησή τους μπορεί να φιλτράρει τον αέρα από σκόνη και ρύπους και να περιορίσει την ένταση των αστικών θορύβων. Σε μια πόλη με λίγες αδόμητες επιφάνειες και περιορισμένο πράσινο, το πάρκο τσέπης στο Παγκράτι μοιάζει με μια μικρή όαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT