Πέντε γιατροί μιλούν στην «Κ»: «Οι εφημερίες είναι τρομακτικές»

Πέντε γιατροί μιλούν στην «Κ»: «Οι εφημερίες είναι τρομακτικές»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ COVID σε κάποιο νοσοκομείο της Αττικής, είτε λόγω εξόδου ασθενούς είτε λόγω κατάληξης, δεσμεύεται ηλεκτρονικά στα πρώτα λεπτά, μέσα από μία πλατφόρμα, για τον επόμενο άρρωστο εν αναμονή, καθαρίζεται, απολυμαίνεται και καταλαμβάνεται. Η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες είναι τεράστια, υπάρχουν ασθενείς, διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες σε απλές κλινικές COVID, οι οποίοι περιμένουν τη σειρά τους για είσοδο σε κάποια μονάδα.

Το υγειονομικό προσωπικό της πρωτεύουσας, που βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στην «πρώτη γραμμή» της πανδημίας, πιέζεται αυτή τη στιγμή περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γιατροί πέντε νοσοκομείων που μίλησαν στην «Κ», αναφέρουν ότι ανησυχούν μήπως «η κατάσταση εκτροχιαστεί».

«Είναι πολύ μεταδοτικό το καινούργιο στέλεχος. Πήραμε φωτιά. Αν η Θεσσαλονίκη “κάηκε” με το παλιό στέλεχος, τότε για εμάς είναι απρόβλεπτη η κατάσταση», λέει γιατρός από το νοσοκομείο Σωτηρία. «Εχουμε ελάχιστες κλίνες κενές στα εννέα κλινικά τμήματα COVID, η ΜΕΘ είναι γεμάτη, ενώ προετοιμάζεται ο χώρος ανάνηψης του χειρουργείου για να υποδεχθεί διασωληνωμένους ασθενείς», αναφέρει η Μαλβίνα Λαδά, παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο Σισμανόγλειο. Οπως παρατηρεί η ίδια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης και της φυγής αρκετών νέων γιατρών στο εξωτερικό τα προηγούμενα έτη. Μιλάει για γιατρούς που κάνουν πλέον 10 και 11 εφημερίες τον μήνα χωρίς ρεπό ή ημέρα ανάπαυσης και περιγράφει μια εβδομάδα εργασίας ως εξής: «32 ώρες συνεχούς δουλειάς, το απόγευμα κενό, την επόμενη ημέρα ξανά στο νοσοκομείο και τη μεθεπόμενη ξανά 32 ώρες εργασίας σερί». Κάποιοι νοσηλευόμενοι προσέρχονται με πιο βαριά κλινική εικόνα σε σχέση με το πρώτο κύμα, τα εξιτήρια δεν μπορούν να δοθούν γρήγορα, η πίεση έχει ενταθεί.

Στο Τζάνειο ο επικουρικός παθολόγος Απόστολος Μπίλης λέει ότι στις τελευταίες εφημερίες «η προσέλευση ήταν τρομακτική». Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν σε κάποιες περιπτώσεις και μέλη της ίδιας οικογένειας. «Αποδεσμεύτηκαν δύο κρεβάτια στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και πήραν δύο διασωληνωμένους που βρίσκονταν σε απλό θάλαμο, αλλά υπάρχουν άλλοι τέσσερις στις κλινικές COVID», αναφέρει και τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης εξειδικευμένου προσωπικού με εμπειρία σε εντατικές για την παρακολούθηση των διασωληνωμένων ασθενών εν αναμονή. Ο συνάδελφός του στο ίδιο νοσοκομείο, θωρακοχειρουργός Μάνος Καπετανάκης, έχει διαπιστώσει ότι περισσότεροι ασθενείς χρήζουν εισαγωγής. «Εκεί που στους δέκα αρρώστους χρειάζονταν προηγουμένως νοσηλεία ο ένας ή οι δύο, τώρα θα πρέπει να γίνει εισαγωγή για πέντε. Γιατί όταν έρχονται με κορεσμό οξυγόνου στο 82 ή στο 85, κάποιοι εμπύρετοι για ημέρες ή με άσχημη εικόνα στην αξονική, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τους ασθενείς για να μη χρειαστεί να διασωληνωθούν. Εχουμε μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου που μας έχουν βοηθήσει πολύ. Από τους 30 ασθενείς που βάλαμε σε αυτά, μόνο οι επτά διασωληνώθηκαν».

Στο Αττικόν ο παθολόγος Δημήτρης Γκοτζιάς λέει ότι χρειάστηκε πρόσφατα να διασωληνωθεί μια γυναίκα 45 ετών και ένας άντρας 51 ετών. «Σε κάθε εφημερία οι εισαγωγές αυξάνονται, είναι μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα», τονίζει. Στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, δεν είχαν μέχρι και την περασμένη Τετάρτη διασωληνωμένους ασθενείς σε απλή κλινική COVID, υπήρχε όμως η ανησυχία μήπως αλλάξουν τα δεδομένα. 

Οι γιατροί που μίλησαν στην «Κ» παρατηρούν ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, όλο και πιο σπάνια θα προσέλθουν στα νοσοκομεία ασθενείς στην ηλικία των 80 ετών και θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας. 

Αύξηση κλινών

Ο Γιάννης Κουτσοδημητρόπουλος, εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο νοσοκομείο, λέει ότι είχαν ήδη αυξήσει από το δεύτερο κύμα τον αριθμό των κρεβατιών στη μονάδα, από 8 σε 17, και ότι σήμερα όλα είναι κατειλημμένα. «Η ζήτηση που υπάρχει υπερβαίνει την προσφορά», τονίζει. Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς που χρήζουν εισαγωγής σε ΜΕΘ. Είπε ότι η πλατφόρμα παρακολουθείται στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ 24 ώρες το 24ωρο. Εκεί δηλώνεται σε πραγματικό χρόνο πότε αδειάζει κάποιο κρεβάτι για να ακολουθήσει αγώνας δρόμου για την κάλυψή του.

Διαβάστε επίσης:
«Θα δώσουμε τη μάχη και θα κερδίσουμε» 
«Έτσι έζησα 40 μερόνυχτα στη ΜΕΘ»
«Τώρα νοσηλεύουμε και 40άρηδες»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT