Σε 1.514 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7.462. Παράλληλα, σε 674 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 18.058 τεστ και η θετικότητα ανήλθε σε 8,38%.
Υπενθυμίζεται πως υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε την Τετάρτη (17/3) και ήταν 3.465.
- 774 εντοπίζονται στην Αττική (1.237 χθες).
- 179 είναι από τη Θεσσαλονίκη (252 χθες).
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:
- 120 από την Ανατολική Αττική (160 χθες).
- 84 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (156 χθες).
- 57 από τη Δυτική Αττική (89 χθες).
- 82 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (186 χθες).
- 214 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (318 χθες).
- 92 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (117 χθες).
- 117 από τον Πειραιά (196 χθες).
- 8 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (15 χθες).
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.514, εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 237.125 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.757 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.462 θάνατοι. Το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είνα ι674 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.577 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι512 (ημερήσια μεταβολή-0.19%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 481 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως103 έτη).
Γεωγραφική κατανομή:
- 120 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 84 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 82 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 57 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 214 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 92 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
- 8 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
- 179 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 8 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
- 32 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
- 11 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
- 23 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. στην Κω
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 47 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Μήλου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πάρου
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου
- 19 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε.Σποράδων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου
- 35 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Ιδιώτες γιατροί
Έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, συγκαλεί αύριο στις 10π.μ., ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών γιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μέχρι αυτή την ώρα 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία. Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, τονίζοντας ότι «εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».
Σχολιάζοντας το θέμα της πιθανής επίταξης, σε συνέντευξη του στο Βήμα, είπε: «Η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώσουμε, πρέπει και να τον εμπνεύσουμε να το κάνει. Αν όμως χρειαστεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».
Φόβοι
Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας μεσούντος του τρίτου κύματος της πανδημίας, στο οποίο βρίσκεται και η χώρα μας. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη διαδικασία και αξιοπιστία των self-tests.
Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα έχει απώλειες 3.000 ανθρώπων από κορωνοϊό.
«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε στο Mega. [Διαβάστε]
Διαβάστε: Εμβολιασμός υγειονομικών: Παγκόσμιος προβληματισμός