Την ανάγκη για επιπλέον βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των διασωληνωμένων μέσα στις επόμενες ημέρες, επισημαίνουν υγειονομικοί τη στιγμή που 206 ιδιώτες γιατροί, καλούνται να «παρουσιαστούν» σήμερα και να ενισχύσουν δημόσια νοσοκομεία.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια».
«Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;» διερωτήθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφορικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων, η κ. Παγώνη σχολίασε πως «όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί».
«Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση» πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε χέρια. Είμαστε στο κόκκινο. Δουλεύουμε τουλάχιστον 36 ώρες στις εφημερίες», ανέφερε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος στο Νοσοκομείο Σωτηρία.
Σύμφωνα με την ίδια, οι μονάδες είναι γεμάτες και οι κλίνες αδειάζουν και ξαναγεμίζουν. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, έχουν διασωληνωθεί ασθενείς 50-68 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται την κατάστασή τους και έρχονται στο παρά 5» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι εισαγωγές είναι πολλές, ωστόσο παρατηρείται μια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες».
Παράλληλα, έκανε έκκληση στους νέους να προσέχουν, καθώς όπως έχει αποδειχθεί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες.
Διαβάστε επίσης
Οι πρώτοι γιατροί με φύλλα πορείας σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη τις επόμενες 3 εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά.
«Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση από μόνιμο προσωπικό. Η γραφειοκρατία εμποδίζει το σύστημα να λειτουργήσει γρήγορα», υπογράμμισε, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.
Αναφορικά με την επίτευξη της ανοσίας, η κ. Παγώνη είπε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δεν θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι». Έθεσε, δε, ως ορόσημο για την ανοσία τον Ιούλιο.
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτίμησε ότι στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.
«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση» πρότεινε.
Την πολύ δύσκολη κατάσταση που ζουν οι γιατροί των νοσοκομείων καταγράφουν και τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χθες –μία ημέρα που ανακοινώθηκαν 1.707 νέα κρούσματα και 69 θάνατοι– νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 681 ασθενείς με COVID-19 στην επικράτεια, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 394. Σε καθημερινή βάση πλέον περίπου 200 ασθενείς με κορωνοϊό εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής.
Χθες ξεκίνησε η μέρα στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με 60 ασθενείς διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους να είναι στη λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξ αυτών οι μισοί αφορούσαν περιστατικά COVID-19, και οι υπόλοιποι περιστατικά non COVID, που σημαίνει ότι ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πολλά περιθώρια να βοηθήσει πλέον. Ηδη, έως χθες από τις 170 κλίνες εντατικής σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του λεκανοπεδίου, οι 140 είχαν δοθεί στο ΕΣΥ. Η έλλειψη προσωπικού δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» γιατρός νοσοκομείου αναφοράς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, «ακόμα και εάν είχαμε χώρο για να νοσηλεύσουμε τους ασθενείς, και γήπεδο να είχαμε με κλίνες και εξοπλισμό, δεν έχουμε το προσωπικό για να φροντίζει τόσους ασθενείς».