1 εκατ. πολίτες στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση

1 εκατ. πολίτες στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα εκατομμύριο ξεπέρασαν χθες οι ενήλικοι πολίτες της χώρας μας που έχουν εμβολιαστεί έστω και με μία δόση εμβολίου έναντι της COVID-19. Το υπουργείο Υγείας ενόψει των αυξημένων παραλαβών δόσεων εμβολίου που αναμένονται εντός του Απριλίου, αυξάνει τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων και προγραμματίζει τον εμβολιασμό και επιπλέον ομάδων πληθυσμού. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος: τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Ειδικότερα, έως χθες το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί 1.469.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 998.000 αφορούσαν την πρώτη δόση και 471.000 τη δεύτερη δόση εμβολίου. Ο αριθμός δε των εμβολιασμών της πρώτης δόσης ξεπέρασε κατά τη διάρκεια της ημέρας το ένα εκατομμύριο, γεγονός που κοινοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέροντας «ένα εκατομμύριο βήματα πιο κοντά στην ελευθερία».

Εως τώρα ο εμβολιασμός αφορά υγειονομικούς, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και άτομα 60 έως 64 ετών, ενώ από την περασμένη Παρασκευή έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, καρκίνο υπό αγωγή, σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσο, σοβαρή ηπατική νόσο κ.ά.). Εως προχθές είχαν προγραμματιστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, ενώ είχε ξεκινήσει ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.

Μεθαύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού των ατόμων ηλικίας 70 έως 74 ετών και στις αρχές Απριλίου το ίδιο θα ισχύσει για τα άτομα ηλικίας 65 έως 69 ετών. Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, θα ακολουθήσουν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα της ομάδας Β (τα υπόλοιπα νοσήματα πλην όσων κρίνονται πολύ σοβαρά και ήδη εμβολιάζονται), και μετά οι εκπαιδευτικοί.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό ή στην εστίαση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε προχθές ότι «ο άμεσος και κύριος στόχος μας είναι να τελειώσουμε τη διενέργεια εμβολιασμών μέχρι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει τον Μάιο.  Από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε αν θα ενταχθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, πλην των εκπαιδευτικών που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, εντός του Απριλίου θα παραληφθούν τουλάχιστον 1.650.000 δόσεις εμβολίων των Pfizer, AstraZeneca και Moderna, ενώ από τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν και οι παραδόσεις του μονοδοσικού Johnson & Johnson (70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).

Εμβολιαστικά κέντρα

Από την 1η Απριλίου ενεργοποιούνται επιπλέον 272 εμβολιαστικά κέντρα (1.073 σύνολο μαζί με αυτά που ήδη λειτουργούν), πολλά εκ των οποίων στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς στο στάδιο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και στο Κλειστό γήπεδο Περιστερίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT