Μακράς διαρκείας αποδεικνύεται η μάχη που δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα και οι κλίνες ΜΕΘ αδειάζουν και ξαναγεμίζουν αμέσως, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλά δωμάτια μέχρι να υπάρξει κάποιο κενό σε ΜΕΘ.
Υπενθυμίζεται πως μόνο το περασμένο 24ωρο έγιναν 543 νέες εισαγωγές ασθενών, με τις 265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι διασωληνωμένοι «άγγιξαν» τους 700 ενώ πάνω από τους μισούς βρίσκονται στην Αττική.
Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», επιβεβαίωσε τη δραματική κατάσταση.
«Είναι δύσκολα, έχουμε πολλές εισαγωγές και νοσηλευόμενους ακόμα και σε κοινές κλινές. Οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 5.000, ενώ και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός. Υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι που περιμένουν να μεταφερθούν. Κάνουμε γρήγορη διακίνηση άλλα όταν έχεις 100 νέες διασωληνώσεις δεν αντέχει το σύστημα να τους βάλει όλους σε ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Αντέξαμε και στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσουμε να έχουμε 100 διασωληνωμένους, θα έχουμε ανθρώπους που θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», πρόσθεσε.
Η κ. Γκάγκα, είπε ότι αν όλοι προσέξουμε τα πράγματα μπορεί εύκολα να βελτιωθούν παρά την κούραση και το θυμό των πολιτών. Μάλιστα είπε ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται σε οικογένειες, καθώς παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε εσωτερικούς χώρους και σπίτια.
Αθ. Εξαδάκτυλος: Ανάγκη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε την ανάγκη για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου το σύστημα υγείας να αντέξει, εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.
«Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν,ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας. Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χ. Γώγος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα οι επιστρατεύσεις έχουν και τα παράδοξά τους.
Η κ. Κατερίνα Αναπλιώτη, επιστρατευμένη πνευμονολόγος στον Ερυθρό Σταυρό, παρουσιάστηκε, όπως της ζητήθηκε, χωρίς ωστόσο να έχει εμβολιαστεί.
«Είναι η πρώτη μέρα που παρουσιάζομαι στον Ερυθρό. Έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι είμαι ακόμα ανεμβολίαστη», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.
«Μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί περιμένουν πολλοί συνάδελφοί μου να εμβολιαστούν και αυτή τη στιγμή έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου ανεμβολίαστη. Έχω μια αίτηση που θέλω να καταθέσω στη διοίκηση του νοσοκομείου για αναβολή της επίταξής μου. Θα αιτηθώ να εμβολιαστώ άμεσα και να μπορώ να βοηθήσω τους συναδέλφους μου και το εθνικό σύστημα υγείας», αποκάλυψε η ίδια.
«Πέραν του εθνικού συστήματος υγείας ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά στα ιατρεία του. Οι ασθενείς μας μάς έχουν ανάγκη. Είναι τουλάχιστον 200 ασθενείς τον μήνα. Αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ξεριζωμένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «Δώδεκα χρόνια τώρα ιδιωτεύω. Ένας γιατρός που είναι στο ιατρείο του έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τα δημόσια νοσοκομεία, και αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».