Στα όριά τους τα νοσοκομεία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ουσιαστικά σημάδια υποχώρησης εξελίσσεται η πανδημία της COVID-19, και η οποία έχει φέρει στα όριά τους τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μία ανάσα από τους 700 είναι οι διασωληνωμένοι με COVID-19 εντός και εκτός ΜΕΘ. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.062 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι λόγω της νόσου.

H γεωγραφική κατανομή των περιστατικών παραμένει σταθερή, με την Αττική να εμφανίζει σχεδόν το 50% των νέων κρουσμάτων (1.422 με πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικά τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική) και να ακολουθούν Θεσσαλονίκη (387), Αχαΐα (121) και Λάρισα (115). Οριακά πάνω από το 1 (1,02) υπολογίζεται ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) στην επικράτεια, ενώ το ποσοστό θετικότητας την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 5,96% σε σύνολο 265.759 τεστ.

Σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι, ενώ μικρή μείωση καταγράφηκε στις νέες νοσηλείες: 699 διασωληνωμένοι ασθενείς και 476 εισαγωγές στα νοσοκομεία (μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 492). Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία. Εγιναν 3.303 νέες νοσηλείες, όταν στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος στα μέσα Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί σε μία εβδομάδα 3.190 νέες εισαγωγές.

Στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν προχθές 159 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19, έναντι 240 τα προηγούμενα δύο 24ωρα. Παρά τον μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, αυτά παραμένουν στον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας και οι γιατροί περιγράφουν με δραματικούς τόνους την κατάσταση στις εφημερίες. Στο Λαϊκό η διοίκηση διέψευσε τις πληροφορίες για διακοπή της εφημερίας λόγω του φόρτου εργασίας.Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ παραμένει υψηλός. Χθες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν περισσότεροι από 60, και είναι ενδεικτικό ότι στο Κρατικό Νίκαιας σημειώθηκε «αρνητικό ρεκόρ» με 16 ασθενείς που περίμεναν να εισαχθούν σε μονάδα. Σύμφωνα δε με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν καταγραφεί σε αρκετά νοσοκομεία θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.  

Εν τω μεταξύ, δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό από την 1η Απριλίου εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID-19. Στα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν σε πρώτο στάδιο 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική τους δυναμική θα φτάσει τις 96 γραμμές το καθένα.

e-υποβολή αιτημάτων προς ΕΟΠΥΥ

Την ψηφιακή διαδικασία υποβολής αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση δαπανών που αφορούν την προμήθεια οπτικών ειδών, τη μετακίνηση για συνεδρίες αιμοκάθαρσης και μεταγγίσεις αίματος (ασθενείς με θαλασσαιμία), ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, τα συγκεκριμένα αιτήματα των ασφαλισμένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του atomika-aitimata.gov.gr. Επιπλέον, επεκτείνεται για όλους (παιδιά, εφήβους και ενηλίκους) η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής, η οποία έως τώρα γινόταν μόνο για προστατευόμενα μέλη (παιδιά) ασφαλισμένων. Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους και υποβάλλουν την αίτηση αναρτώντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και καταχωρίζοντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι αποκλειστικοί δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Στη συνέχεια, η υπηρεσία ελέγχει τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά και καταβάλλει τα αναλογούντα ποσά χωρίς άλλη ενέργεια των δικαιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT