Upd. 16:45 Στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενδεχόμενο του ανοίγματος των σχολείων (γυμνασίων και λυκείων) στις 5 Απριλίου.
H πρόταση της κυβέρνησης, όσον αφορά τα σχολεία, είναι η επανεκκίνηση να δρομολογηθεί με διενέργεια χιλιάδων rapid test κάθε εβδομάδα σε μαθητές και διδακτικό προσωπικό.
Η τελική εισήγηση, πάντως, από την πλευρά των ειδικών, αναμένεται να δοθεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση των ειδικών, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαδημοτικές μετακινήσεις
Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα επαναφοράς των διαδημοτικών μετακινήσεων (κωδικός «6»), χωρίς να είναι βέβαιο αν υπάρχει ενδεχόμενο ανακοίνωσης για άμεση εφαρμογή (δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα) ή αν θα μετατεθεί και το εν λόγω μέτρο για τις 5 Απριλίου.
Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, δεδομένη θεωρείται η παράταση του lockdown για ακόμη μια εβδομάδα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Το «ορόσημο» του Απριλίου για νοσοκομεία και οικονομία
Οι ειδικοί μιλούν για ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο για το σύστημα υγείας μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, εκφράζοντας εκτιμήσεις για σταδιακή άμβλυνση της επιδημιολογικής εικόνας μετά τις 15 Απριλίου, αλλά και προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολη τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το λιανεμπόριο
Από την άλλη πλευρά, δεδομένης και της μεγάλης πίεσης που έχει διαμορφωθεί στο οικονομικό πεδίο και με τις προθεσμίες του Μαρτίου να έχουν οριστικά χαθεί, το λιανεμπόριο ελπίζει τώρα στο να σωθεί ο Απρίλιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» στόχος της κυβέρνησης είναι το καθολικό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων- δηλαδή χωρίς τις μεθόδους του click away ή του click inside- στις 5 Απριλίου, εφόσον πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74
Στην πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας – παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στο Mega, o κ. Γώγος επεσήμανε πως «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, αυτό μας δυσκολεύει να βάλουμε κάτω δεδομένα ανοίγματος. Αλλά υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας».
Διαβάστε ακόμη: Lockdown: Το βαρύ φορτίο του ιού απομακρύνει τη χαλάρωση των μέτρων
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δέκα ημέρες, σημειώνοντας ότι μετά τις 15 Απριλίου τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από τις 2.000.
Διαβάστε ακόμη: Λύματα: Σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα και μετά και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία.