Ως εργαλείο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το self test, όπως τονίστηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού την Παρασκευή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού. Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.
«Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφορμα στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Επεσήμανε δε ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή.
Από αρχές Απριλίου το self test
Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ οι πολίτες θα δικαιούνται ένα τεστ ανά εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Σε περίπτωση θετικού τεστ, οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Περισσότερες λεπτομέρειες για διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το self test είναι συμπληρωματική δράση για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Όπως είπε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπλήρωσε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.
Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί:
- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,
- η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,
- ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών,
- ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς,
- ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένει η περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες:
– Αιτωλοακαρνανίας
– Αχαΐας
– Βοιωτίας
– Εύβοιας εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου
– Φθιώτιδας
– Ευρυτανίας
– Αργολίδας
– Αρκαδίας
– Κορινθίας
– Θεσσαλονίκης
– Χαλκιδικής
– Θεσπρωτίας
– Ηρακλείου
– Λέσβου
– Ζακύνθου και
– Μυκόνου.
Επίσης:
– ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
– ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
– ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,
– ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,
– οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
– ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
– ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,
– ο Δήμος Σκιάθου,
– ο Δήμος Καρδίτσας,
– και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Παράταση του ειδικού καθεστώτος για Λέρο και Γαλατινή
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 5 Απριλίου για τη Λέρο και τη δημοτική κοινότητα Γαλατινής του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Ωστόσο, από τις 29 Μαρτίου αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο. Δηλαδή από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.
Την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσεις για σχολεία, λιανεμπόριο, διαδημοτικές μετακινήσεις
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία.
Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Τάση σταθεροποίησης
Ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευγγέλου έκανε λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης που εμφανίζoνται την τελευταία εβδομάδα καθώς ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%. Μίλησε επίσης για ένα δειλό μήνυμα αισιοδοξίας με βάση την εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» που χθες ήταν, όπως είπε, ελαφρώς καλύτερη, γεγονός όμως που μπορεί και να οφείλεται στην αργία.
Όπως είπε, ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.500, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες και αύξηση σε κάποιες άλλες. Ως προς τα ενεργά κρούσματα, υπολογίζονται πανελλαδικά σε 23.500, με την κ. Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.
Περίπου 20%» το ποσοστό όσων χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ
Η ίδια προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ -όσον αφορά την κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο 77% και καταγράφονται πλέον 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Παρατήρησε, δε, ότι παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει κάτω από 5% και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ όπως είπε: «Δεν έχει σημειωθεί αύξηση των θανάτων στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και μειώθηκε ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς στη ΜΕΘ είναι γύρω στις 15 ημέρες, αλλά «αυτό δεν είναι το ίδιο για όλους τους ασθενείς καθώς εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες». Επίσης προσδιόρισε περίπου στο 20% το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.
Συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό
Αναφερόμενη στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε πως βάσει των γενικών αρχών που υιοθετούνται θα ληφθεί υπόψη η επικινδυνότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται ήδη το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία» όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Όπως προσέθεσε, θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένος συγχρωτισμός -κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.
Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ σημαντικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε πως όταν κάποιος έχει συμπτώματα χρειάζεται και μοριακός έλεγχος, ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε περιοχές με υψηλό φορτίο.
Γκ. Μαγιορκίνης: Οι ηλικίας 40-65 ετών οδηγούν την επιδημία
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.
Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.
Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενδεχόμενο επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, ενώ νωρίτερα, μέσω ανάρτησής του στο facebook, o υπουργός Υγείας γνωστοποίησε μία νέα δυνατότητα για όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε «όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, μπορούν να μπουν και σε «λίστα αναμονής» ώστε, σε περίπτωση ακύρωσης άλλου προγραμματισμένου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα». Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ξεκινάει πιλοτικά σε συγκεκριμένα σημεία σε όλη τη χώρα και σύντομα θα επεκταθεί στα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα».
Υπενθυμίζεται ότι σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών.