Σε 1.630.000 ανέρχονται οι δόσεις που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως αποκάλυψε, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο ίδιος τόνισε ότι έως το μεσημέρι σήμερα είχαν διεξαχθεί 26.000 εμβολιασμοί, ενώ 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση
«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε τη συμμετοχή της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών, καθώς -όπως είπε- από όταν άνοιξε η σχετική πλατφόρμα έχουν κλειστεί 230.000 ραντεβού.
Την επόμενη Παρασκευή 2 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.
Όσον αφορά στις επικείμενες παραδόσεις, είπε ότι αναμένουμε:
- 1,1 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer
- 450.000 δόσεις από την AstraZeneca
- 100.000 δόσεις από την Moderna
- Από την Johnson σε βάθος τριμήνου: 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
Η «λίστα αναμονής»
Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι οι πολίτες, όταν κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS, που θα αναφέρει το εμβολιαστικό κέντρο που θα μπορούν να μεταβούν και θα επιβεβαιώνουν ή όχι το νέο ραντεβού τους.
«Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Η συνέντευξη Τύπου
«Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών»
«Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί. Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών», είπε.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών.
«Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων. Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη».
Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα όμως συνεχίζει ενδελεχή έρευνα.
Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι: θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κρούσματα
Σε 1.724 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 65 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει συνολικά τους 7.945.
Παράλληλα, σε 738 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Διενεργήθηκαν 15.607 τεστ με την θετικότητα να ανέρχεται στο 11,04%. [Διαβάστε]
Διαβάστε επίσης:
• Εμβολιασμός Covid: Απαντήσεις σε 11 πρακτικά ερωτήματα
Νέοι άνθρωποι το 70% των ασθενών
Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι νέοι άνθρωποι, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ενώ τόνισε πως είναι τραγικό να διασωληνώνονται άτομα ηλικίας 35-50 ετών δίχως υποκείμενα νοσήματα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, στάθηκε στο ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τηρούν τις αποστάσεις, ούτε και φορούν μάσκες.
Απέδωσε πάντως την αύξηση των νοσηλευομένων και στις μεταλλάξεις του ιού, καθώς όπως είπε, παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες.
Διαβάστε επίσης:
• Το 100% άγγιξε για κάποιες ώρες η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID Αττικής
Αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, επεσήμανε ότι στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», το οποίο εφημέρευε, έγιναν τις τελευταίες ώρες 73 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε απλές κλίνες και 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι πλήρεις ο κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Διαβάστε επίσης:
• Μικρή μείωση κρουσμάτων, αλλά οι διασωληνωμένοι αυξάνονται
Ως προς το ενδεχόμενο άρσης των περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε ότι τα σχολεία, τα καταστήματα και η εστίαση θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους παρά να υπάρχουν συναντήσεις σε σπίτια.
Δείτε επίσης:
• Μαζικά τεστ, «κλειδί» για το άνοιγμα
Ελλείψεις σε ΜΕΘ
Οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ αποτελούν διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα, δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, ενώ περιέγραψε το σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κλινών, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» δήλωσε σίγουρη πως το σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει και επεσήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός. [Διαβάστε]