Lockdown: Τι προβληματίζει τους ειδικούς για το σταδιακό άνοιγμα

Lockdown: Τι προβληματίζει τους ειδικούς για το σταδιακό άνοιγμα

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» ειδικών και κυβέρνησης με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων να προβληματίζει, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου «με εγρήγορση» και της 3ης Λυκείου. «Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:
• Μήνας- κλειδί ο Απρίλιος για την πορεία της πανδημίας

Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10-15 Απριλίου θα έχουμε 2.000, 2.000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2.000, 2.000 με 2.200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να “παίζουμε” με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2.000. Στην αρχή μεταξύ 1.500 και 1.800. Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1500-1600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1.910 κρούσματα», υπενθύμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ. 

«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες. Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη. Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας, και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση. Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Ξεκαθάρισε ότι «το να ανοίξουμε με 2.000-2.500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γι’αυτό μού αρέσει ο όρος «ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση». Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα σελφ τεστ ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους. Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για “χαλάρωση”, πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη, είμαστε σε εγρήγορση». 

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και τέστινγκ. Οι εμβολιασθέντες 60 ετών και άνω μπορούν να πάνε στον προορισμό τους έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν μικρή πιθανότητα ιοφορίας και να μεταδώσουν», σημείωσε.

Λιανεμπόριο-σχολεία

Για το λιανεμπόριο επισήμανε ότι πρέπει να πάρουμε αποκεντρωμένα μέτρα, και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα. Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεκτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ.

«Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 10 το βράδυ. Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε.

«Πάνω από 5.000 κρούσματα» 

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε δε ότι «εάν τυχόν δεν εφαρμόζαμε τα μέτρα έστω με αυτή τη μειωμένη αποτελεσματικότητα που κι εγώ πιστεύω, ενδεχομένως θα είχαμε κρούσματα πάνω από 4.000 ή 5.000, με συνέπεια απρόβλεπτη πίεση στο ΕΣΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν σε ένα ποσοστό 60 έως 70%».

Διαβάστε επίσης:
• Γιατί το Μαξίμου λέει «ναι» στο άνοιγμα

Γ. Πατούλης: Ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας εμβολιασμού

«Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος. Το εμπόριο είναι πολύ κουρασμένο. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μόνος σύμμαχος ο εμβολιασμός», είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. 

Τόνισε ότι ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας εμβολιασμού, ενώ για το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου από Δευτέρα είπε πως «θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί μπορεί να υπάρξει μια περεταίρω φάση της πανδημίας. Θέλουμε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι είναι να επιστρέψουμε σε πισωγυρίσματα;». 

Σημείωσε ότι το εθνικό σύστημα υγείας δοκιμάζεται και ότι υπήρξαν κάποιες σωστές ενέργειες του Υπουργείου για την ενδυνάμωση του συστήματος με ιδιώτες γιατρούς σλλά «δεν παύει να υπάρχει το μεγάλο θέμα των θέμα όπου δίνεται καθημερινή μάχη για τα κρεβάτια». 

Το άνοιγμα σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν μικρά βήματα για τα ανοίγματα με πρώτο το λιανεμπόριο. Για τα σχολεία όμως ο κ. Πατούλης παρουσιάστηκε αντίθετος σε ενδεχόμενο άνοιγμα, λέγοντας ότι «ένα άνοιγμα σχολείων αυτή τη στιγμή θα σήμαινε ιδιαίτερες διαδικασίες αύξησης των κρουσμάτων και περαιτέρω πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας». 

Τόνισε πως τα self tests και τα rapid tests θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο άνοιγμα, αλλά «όλα αυτά θέλουν μικρά προσεχτικά βήματα» με πρώτο το λιανεμπόριο που θα δώσει διέξοδο στη ψυχολογία όλων μας». Σημείωσε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 5 Απριλίου αφήνοντας ερωτηματικά για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου. 

Μετά τα μέσα Απριλίου θα δούμε για την εστίαση

Σχετικά με την εστίαση, ο κ. Πατούλης τόνισε πως μετά τα μέσα Απριλίου θα αξιολογηθεί η κατάσταση, εκτιμώντας πως βλέπει την εστίαση να ανοίγει «προς το Μάιο». 

Για το ενδεχόμενο μετακινήσεων από νομό σε νομό τη περίοδο του Πάσχα, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Δεν θα έχουμε Πάσχα όπως το περιμένουμε. Θεωρώ όμως ότι θα έχουμε άνοιγμα. Θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τους νομούς. Θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε, πάντα όμως με προσεχτικό τρόπο».

«Το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες»

Ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, τόνισε στο Mega ότι «ένα από τα λίγα που πηγαίνουν καλά με την πανδημία, είναι οι εμβολιασμοί».

«Τον Απρίλιο αναμένεται μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 1,5 εκατ. δόσεις. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, και ο δισταγμός που υπήρχε δεν υπάρχει πλέον. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι με την πρώτη δόση. Το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την έναρξη των εμβολιασμών θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% των πολιτών», είπε ο κ. Σκουτέλης.

«Υπάρχει σχεδιασμός για προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό των κάτω των 60 για τους εκπαιδευτικούς. Πιθανότατα τώρα θα προχωρήσουμε και στην προτεραιοποίηση άλλων ομάδων, για να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν πολλά αιτήματα για πολλές επαγγελματικές ομάδες, και δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα όλες. Αν υπήρχαν τα εμβόλια θα ξέραμε από τώρα πότε θα εμβολιαστεί κάθε Έλληνας», σημείωσε ο ίδιος, αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι εμβολιασμοί στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Θα μπορούσαμε να στραφούμε σε άλλες χώρες για εμβόλια, αλλά εφόσον δεν έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν μπορούμε να το κάνουμε. Και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αυτών που θα κάνουν πχ. το ρωσικό εμβόλιο δεν θα γίνονται δεκτά σε χώρες της ΕΕ που δεν έχει εγκριθεί το εμβόλιο αυτό», εξήγησε ο κ. Σκουτέλης.

«Αυτές τις ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών. Μετά είναι οι υψηλού κινδύνου και θα αρχίσουμε να κατεβαίνουμε και στις ηλικιακές ομάδες», πρόσθεσε αναφορικά με το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:
• Δημοσκόπηση Pulse: Εμπιστοσύνη στα εμβόλια, κόπωση από το lockdown

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT