Αγωνία ξανά και για τη Θεσσαλονίκη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ανησυχητικά το επιδημικό φορτίο καθώς και η πίεση στο ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή που οι προσπάθειες των υγειονομικών αρχών επικεντρώνονται στο να αντέξουν αυτό το επιδημικό κύμα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αγωνία πλέον εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και για τη Θεσσαλονίκη, όπου οι κενές κλίνες COVID μειώνονται επικίνδυνα.

Χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, αυξήθηκε περαιτέρω ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στην επικράτεια, οι οποίοι έφτασαν τους 755, ενώ ιδιαίτερα υψηλός ήταν και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 561 νέες νοσηλείες έναντι 479 την Τρίτη και 402 τη Δευτέρα. Η πληρότητα στις κλίνες Εντατικής COVID στο σύνολο της επικράτειας έχει φτάσει πλέον στο 85%. Στην Αττική, όπου ετοιμάζονται να ανοίξουν 51 νέες πολυδύναμες κλίνες Εντατικής σε χώρους όπως χειρουργικές αίθουσες, μονάδες αρνητικής πίεσης κ.ά., σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε 14 γενικά νοσοκομεία με 402 κλίνες Εντατικής COVID οι κενές κλίνες ήταν 12, ενώ συνολικά στο λεκανοπέδιο περίπου 60 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομείων, προχθές το βράδυ σε 12 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, με συνολικά 181 κλίνες Εντατικής COVID, κενές ήταν 21.

Χωρίς σημάδια υποχώρησης συνεχίζεται η διασπορά του ιού στη χώρα. Χθες επιβεβαιώθηκαν 3.491 νέα κρούσματα COVID-19 (με περίπου 53.500 τεστ) και δηλώθηκαν 67 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.649 νέα περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 467, στην Αχαΐα 119, στη Λάρισα 112 και στην Κοζάνη 91.

Τη σχεδόν καθολική επικράτηση του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική καταδεικνύουν τα νέα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Ειδικότερα, από τον έλεγχο 606 επιλεγμένων δειγμάτων (αφορούν την περίοδο 9/1 έως 23/3) εντοπίστηκαν επιπλέον 475 δείγματα με το βρετανικό στέλεχος και τρία με το νοτιοαφρικανικό. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα μας 3.373 περιστατικά με το βρετανικό στέλεχος –στην πλειονότητά τους στην Αττική και στην Κρήτη– και μόλις 59 περιστατικά με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Χθες ξεκίνησε η λειτουργία και των δύο νέων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στο Ελληνικό (Κέντρο Ξιφασκίας) και στο Περιστέρι (Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου), με αρχικά 48 και 24 εμβολιαστικές γραμμές, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 64χρονης γυναίκας λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό της έναντι της COVID-19 στο Κέντρο Υγείας στο Ιλιον αναμένουν οι ειδικοί προκειμένου να έχουν μια τελική εικόνα για τα αίτια του θανάτου.

Χθες, πάντως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο θάνατος πιθανόν να μην σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με βάση τα υπάρχοντα μέχρις στιγμής δεδομένα, ο θάνατος δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς επισυνέβη επί εδάφους διαπιστωθέντος βαρέος υποκείμενου νοσήματος. Αναμένεται, πλην του πορίσματος, και η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση με παθολογοανατομικά ευρήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT