Φάκελος Marfin: Στο μικροσκόπιο νέα στοιχεία

Φάκελος Marfin: Στο μικροσκόπιο νέα στοιχεία

Το άνοιγμα του «φακέλου της Marfin», το ανεπεξέργαστο υλικό και η επιχείρηση ταυτοποίησης υπόπτων

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία, ικανά να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των εμπρηστών της τράπεζας Marfin, τον Μάιο του 2010, φέρεται να έχει στη διάθεσή της η αστυνομία. Τα νέα ευρήματα διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία της Αθήνας, η οποία κατόπιν αξιολόγησής τους διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ετσι, ο φάκελος της υπόθεσης, που μετά την παραπομπή σε δίκη και τελικά την αθώωση των δύο κατηγορουμένων είχε κλείσει οριστικά, επεστράφη στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα. 

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι ο νέος γύρος ερευνών για τον εμπρησμό, που κόστισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας, θα οδηγήσει σε ταυτοποίηση των δραστών, με τα στελέχη της αστυνομίας να σημειώνουν ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας». 

Η αναψηλάφηση πάντως της πολύκροτης υπόθεσης δεν ξεκινάει τώρα. Ηταν πέρυσι την άνοιξη όταν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει από τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής να επεξεργαστούν εκ νέου το προανακριτικό υλικό (σ.σ. βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ.) με την προσδοκία να πετύχουν αυτό που οι συνάδελφοί τους δεν είχαν καταφέρει τα δέκα προηγούμενα χρόνια: την ταυτοποίηση των δραστών. 

Στην αρμόδια υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας συγκροτήθηκε ειδική ομάδα, τα μέλη της οποίας ανέλαβαν όχι μόνο την επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού αλλά και την αναζήτηση νέου. Επικεφαλής της ομάδας τέθηκαν δύο αστυνόμοι, ο ένας από τους οποίους είχε και στο παρελθόν συμμετάσχει στις έρευνες για τα γεγονότα της περιόδου 2010-2012.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ» αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν στο διάστημα που μεσολάβησε από την άνοιξη του 2020 έως σήμερα να εντοπίσουν νέο, ανεπεξέργαστο υλικό από τα δραματικά γεγονότα τις 5ης Μαΐου 2010. «Πρόκειται για καινούργιο υλικό από δημόσιες πηγές», είναι η χαρακτηριστική δήλωση στην «Κ» κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Διαβάστε επίσης:
Γιατί ανοίγει εκ νέου η υπόθεση της Marfin – Τι απαντούν αξιωματούχοι στην «Κ»

Τι υλικό είναι αυτό; Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης πρόκειται για φωτογραφίες και βίντεο που δεν είχαν μέχρι πρότινος περιέλθει στην κατοχή της ΕΛ.ΑΣ. και στα οποία φέρεται να έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των υπόπτων πριν ή και μετά την καταδρομική επίθεση και τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου. Εξάλλου, την ημέρα της μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, η ομάδα των κουκουλοφόρων που συμμετείχε στον εμπρησμό της τράπεζας, είχε ξεκινήσει τη διαδρομή της από την οδό Πατησίων και φέρεται να είχε πυρπολήσει τουλάχιστον δύο ακόμα δημόσια κτίρια στις λεωφόρους Αμαλίας και Συγγρού. Επιπλέον, επαναξιολογούνται καταθέσεις μαρτύρων στις οποίες κατά την πρώτη φάση των ερευνών δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή. Οπως αυτή ενός αυτόπτη που φέρεται να ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες ακούγοντας τον επικεφαλής να λέει «είπαμε να τους τρομάξουμε όχι να τους κάψουμε».

Πηγές από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη προχωρούν ένα βήμα παρακάτω. Αναφέρουν ότι από τα νέα δεδομένα και ευρήματα που έχει στη διάθεσή της η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας προκύπτουν τα εξής: στον εμπρησμό της τράπεζας που οδήγησε στον θάνατο των τριών υπαλλήλων συμμετείχαν οκτώ άτομα. Για τα τέσσερα από αυτά, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, η αστυνομία φέρεται να διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή ενδείξεις και μάλιστα ισχυρές για την ταυτότητά τους. Περιγράφονται ως άτομα που ανήκαν στον αναρχικό χώρο, αλλά μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στο κάδρο των υπόπτων για την υπόθεση Marfin. Για τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας, τα δεδομένα περιγράφονται περισσότερο θολά και ασαφή. 

Τα στελέχη των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένα για την τελική έκβαση της έρευνας. Στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για άνοιγμα του «φακέλου της Marfin», σχολιάζουν ότι θα απαιτηθούν επίπονες και εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η ταυτοποίηση των δραστών καθώς και ότι η σχετική διαδικασία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της. «Ημασταν στο μείον ένα και τώρα πήγαμε στο μηδέν», ήταν η χαρακτηριστική φράση στελέχους της αστυνομίας. 

Η δίκη

Το 2013 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παρέπεμψε σε δίκη δύο άτομα ως φυσικούς αυτουργούς των εμπρηστικών επιθέσεων στο υποκατάστημα της Marfin και στο βιβλιοπωλείο Ιανός που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Ως δράστης της επίθεσης στην τράπεζα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, κατηγορήθηκε ο τότε 31 ετών Θ.Σ. Ως δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο Ιανός παραπέμφθηκε ο Π.Α., αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «απόπειρας ανθρωποκτονίας». 

Η δίκη διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2016 και το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε και τους δύο ομόφωνα αθώους. Στις απολογίες τους είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ ο Θ.Σ. είχε χαρακτηρίσει την παραπομπή του «το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του». «Σκεφτόμουν πως εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει», είχε πει στο δικαστήριο. Αθώος είχε δηλώσει και ο Π.Α., ενώ απολογούμενος είχε υποστηρίξει ότι την ημέρα του συλλαλητηρίου εργαζόταν στον Διόνυσο. 

Με αφορμή όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ένας από τους υπαλλήλους της τράπεζας που κατάφερε να απεγκλωβιστεί σώος από τις φλόγες, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του: «Αυτό που θα ήθελα, όπως όλοι, είναι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Εγώ θα ήθελα να μάθει όλος ο κόσμος ποιοι είναι, ώστε να ξέρουν οι φίλοι τους, οι συγγενείς τους, τα αδέλφια τους, να ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που σκοτώσανε αυτούς τους ανθρώπους». 

Την εξιχνίαση της υπόθεσης περιμένουν 11 χρόνια τώρα και οι συγγενείς των τριών θυμάτων της τραγωδίας. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT