Κύκλωμα δουλεμπόρων με «άρωμα» κατασκοπείας

Κύκλωμα δουλεμπόρων με «άρωμα» κατασκοπείας

Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης που είχε διεξάγει η Ασφάλεια του Λιμενικού στην Κω, τον περασμένο Νοέμβριο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως δουλέμποροι, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι έκαναν κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας περιγράφονται οι δύο αλλοδαποί, που συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Κω από την Ασφάλεια του Λιμενικού. Ο πρώτος είναι ένας 43χρονος Αιγύπτιος, που προσπάθησε να βοηθήσει δύο νεαρές γυναίκες από τη Συρία να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ευρώπη από το αεροδρόμιο της Κω, χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά. 

Στο κινητό του τηλέφωνο τα στελέχη του Λιμενικού βρήκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- φωτογραφίες και βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κω. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία αλλά και κατασκοπεία. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι ένας 23χρονος Μαροκινός, χειριστής ενός φουσκωτού ταχυπλόου με το οποίο μετέφερε μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στην Κω. Εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε εν πλω μαζί με ακόμα 7 μετανάστες που επέβαιναν στο λευκό σκάφος. 

Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης που είχε διεξάγει η Ασφάλεια του Λιμενικού στην Κω, τον περασμένο Νοέμβριο. Και τότε τέσσερις από τους συλληφθέντες, ένας υπήκοος Λιβάνου, δύο υπήκοοι Συρίας και ένας Παλαιστίνιος είχαν κατηγορηθεί εκτός της λαθροδιακίνησης για κατασκοπεία. Φέρονται να ενημέρωναν για τις κινήσεις των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού άτομα στα απέναντι τουρκικά παράλια. Η δραστηριότητά τους πάντως είχε συσχετιστεί από τους ερευνητές του Λιμενικού με τη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Κύκλωμα δουλεμπόρων με «άρωμα» κατασκοπείας-1

Στην περίπτωση σύλληψης του 43χρονου Αιγύπτιου πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένες από τις φωτογραφίες που είχε στο κινητό του έχουν τραβηχτεί από το εσωτερικό στρατιωτικών εγκαταστάσεων και φυλακίων του νησιού. Το τηλέφωνο, όπως επίσης ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής  και δύο usb μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας για ανάλυση. Ο 43χρονος πάντως μόνο άγνωστος δεν ήταν στις διωκτικές αρχές του νησιού. Το 2013 είχε συλληφθεί ξανά για διακίνηση μεταναστών, ενώ φέρεται να εκτελούσε χρέη μεταφραστή για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. και διατηρούσε επαφές με αξιωματικούς της αστυνομίας στα Δωδεκάνησα. 

Μαζί με τον 23χρονο Μαροκινό χειριστή του ταχυπλόου φέρονται να ανήκουν σε ευρύτερο κύκλωμα, μέλη του οποίου είχαν συλληφθεί από το Λιμενικό το Νοέμβριο. 

Σύμφωνα με όσα είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, έδιναν στους μετανάστες πλαστά χαρτιά που προμηθεύονταν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, τους συνοδεύουν στο λιμάνι της Κω διασφαλίζοντας την επιβίβασή τους στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Η «ταρίφα» για κάθε πλαστό έγγραφο ξεκινούσε από 750 και μπορούσε να φτάσει τα 1.500 ευρώ για ένα καλής ποιότητας πλαστό διαβατήριο. Οι διακινητές χρησιμοποιούσαν δύο ξενοδοχεία και δύο πανσιόν στην πόλη της Κω, για τη διαμονή των αλλοδαπών αμέσως μετά την άφιξή τους στο νησί. 

Αναζητούνται ακόμα 11 μέλη του δικτύου σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί διεθνή ή εθνικά εντάλματα σύλληψης. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT