Στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα υγείας υπολογίζει το υπουργείο Υγείας για την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού των πολιτών έναντι της COVID-19 και το ταχύτερο δυνατό «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας. Με τροπολογία επί σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές.
Για κάθε εμβολιασμό η αποζημίωση από το Δημόσιο προς το ιδιωτικό κέντρο θα είναι 3 ευρώ για την κάλυψη των αναλωσίμων αλλά και της απασχόλησης του προσωπικού. Η προεργασία έχει γίνει και είναι ενδεικτικό ότι από την Περιφέρεια Αττικής έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τουλάχιστον 130 ιδιωτικά πολυϊατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια. Πάντως, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων στις δημόσιες δομές και ωράριο σε δύο βάρδιες από τις 7 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, ενώ προσδιορίζεται και ο τρόπος αποζημίωσης του προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται η αποζημίωση ύψους 20 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο για κάθε ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η δυναμικότητα του συστήματος να ξεπεράσει τον Μάιο τα 2.500.000 εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4.000.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καρδιολόγος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Πατσουράκος, ο ΙΣΑ εδώ και καιρό είχε εκφράσει την πρόθεση να συνεισφέρουν και οι ιδιώτες γιατροί στον εμβολιασμό των πολιτών έναντι της COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε πρόσκληση στα μέλη του και ήδη έχει συντάξει λίστα με περισσότερα από 130 ιδιωτικά πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα που αφενός έχουν τις προδιαγραφές και την οργάνωση ώστε ορισμένοι χώροι τους να μπορούν να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα, αφετέρου έχουν δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον κ. Πατσουράκο, από την πλευρά των ιδιωτών έχει ζητηθεί το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων να είναι από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ. προκειμένου τις πρώτες πρωινές ώρες, που καταγράφεται η μεγαλύτερη προσέλευση στα ιδιωτικά εργαστήρια για εξετάσεις, να μην συμπίπτουν και οι πολίτες που θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Το υπουργείο Υγείας είχε βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ιδιωτών από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, όταν ο κ. Κοντοζαμάνης απέστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μέσω του οποίου ζητούσε από ιδιωτικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις απαιτούμενες προδιαγραφές (χώρος αναμονής, διακριτοί χώροι για κάθε εμβολιαστική γραμμή, ψυγείο με ψηφιακή καταγραφή θερμοκρασίας, κιτ αντιμετώπισης αναφυλακτικού σοκ κ.ά.) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον ορισμό τους ως εμβολιαστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.070 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές και τον Μάιο θα αυξηθούν σε 1.471.