Πριν από έναν χρόνο σχέδον, η Ευρώπη ήδη είχε εισέλθει σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, με περιορισμούς, απαγορεύσεις και αυστηρές υγειονομικές συστάσεις, εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς δεν υπήρχαν άλλα «πολεμοφόδια», φάρμακα και εμβόλια για να νικηθεί.
Η Ιταλία, έχοντας βιώσει τον όλεθρο του θανάτου στο Μπέργκαμο, είχε επιβάλλει καθολικό lockdown προκειμένου να αναχαιτίσει τον παράξενο και άγνωστο ιό που είχε ξεκινήσει από την Κίνα. Το παράδειγμά της ακολούθησαν, λίγο αργότερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα όπου τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα αμέσως μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων.
⇒Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμοί μέχρι και τα μεσάνυχτα
Παράλληλα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, για την κατανόηση δράσης του ιού, αλλά και για να καταφέρει να δώσει το συντομότερο δυνατόν στην ανθρωπότητα το δώρο του εμβολίου.
Οι έρευνες των φαρμακευτικών εταιρειών μετατράπηκαν σε ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στους ειδικούς και τον χρόνο που πίεζε, καθώς από χώρα σε χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών από την Covid- 19 ολοένα αυξανόταν, ενώ το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων επιφορτιζόταν συνεχώς με την ψυχολογική και σωματική κόπωση.
Ανάμεσα στους επιστήμονες, που συνέβαλαν στις μελέτες, η Δρ. Ελίζα Γκρανάτο, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
⇒Διαβάστε επίσης: Πόσο διαρκεί η «ασπίδα» των εμβολίων
Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε, σαν σήμερα, 23 Απριλίου του 2020, την πρώτη ένεση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Η δοκιμή είχε γίνει στο βρετανικό πανεπιστήμιο που εργάζεται και η ίδια ήταν μία από τους δύο πρώτους εθελοντές.
«Είμαι επιστήμονας, γι’ αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όπου μπορώ», είχε δηλώσει η Γκρανάτο στο BBC.
Ωστόσο, τρεις ημέρες αργότερα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ψευδής είδηση του θανάτου της λόγω επιπλοκών από τον εμβολιασμό. Η αναληθής πληροφορία αναδημοσιεύθηκε και σε κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες. «Την έστειλαν στον άλλο κόσμο με το εμβόλιο κορωνοϊού!», ήταν ο πομπώδης τίτλος που συνόδευε το κείμενο. Χρειάστηκε να εμφανιστεί εκ νέου σε βίντεο του BBC η δρ Γκρανάτο για να αποκαταστήσει την αλήθεια και να διαψεύσει όσα ανυπόστατα γράφτηκαν. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας, με ανάρτηση του στο Twitter, κατέρριψε τις φήμες και προέτρεψε τους πολίτες να μην παρασύρονται και να μην διασπείρουν ψεύδη.
Έναν χρόνο μετά, ο εμβολιασμός ανά τον πλανήτη έχει πια ξεκινήσει, με τις ευρωπαϊκές χώρες να χορηγούν τις δόσεις κατά προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ενώ το Ισραήλ έχει πετάξει πλέον τις μάσκες και στις ΗΠΑ επιτεύχθηκε ο στόχος του Τζο Μπάιντεν για τη χορήγηση 200 εκατ. δόσεων εμβολίων στις πρώτες 100 μέρες της θητείας του. Την ίδια ώρα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μέσω του προγράμματος Covax, δωρίζουν εμβόλια στις φτωχές χώρες και οι επιστήμονες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, προμηνύοντας πως ο κόσμος θα εμβολιάζεται κάθε 1-2 χρόνια, καθώς ο ιός θα παραμείνει στις ζωές μας, όπως αυτός της γρίπης.