Πώς φτάσαμε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αρμπέρ

Πώς φτάσαμε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αρμπέρ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8 Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Στις κοινές δηλώσεις του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε  κλινικές δοκιμές για το ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid-19.

Ο κ. Νετανιάχου, μάλιστα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο που περιείχε το «θαυματουργό», όπως το χαρακτήρισε, φάρμακο και έκανε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συμμετέχουν και ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές δοκιμές.

Τότε ο κ. Νετανιάχου έδωσε το τηλέφωνο του Σωτήρη Τσιόδρα στον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, του επικεφαλής των δοκιμών στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. 

Έκτοτε, Τσιόδρας και Αρμπέρ είχαν επικοινωνία και φτάσαμε στο σημερινό ραντεβού, στο Μέγαρο Μαξίμου, του καθηγητή Ιατρικής και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος ανακάλυψε το εισπνεόμενο φάρμακο για τον κορωνοϊό με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση θα γίνει παρουσία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος υποδέχθηκε χθες μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Ναντίν Αρμπέρ, στο νοσοκομείο Αττικόν.

Σημειώνεται ότι το Αττικόν και το Σωτηρία είναι τα δύο νοσοκομεία όπου θα γίνει η κλινική μελέτη για το ισραηλινό φάρμακο.

Όπως είχε δηλώσει στην «Κ» ο κ. Αρμπέρ, «τα θετικά στοιχεία της θεραπείας είναι πως είναι εύκολα χορηγούμενη –τρία με τέσσερα λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα– και μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι και δεύτερον, ότι η παραγωγή του είναι γρήγορη και φθηνή».

Πρόκειται για ένα εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού νοσοκομείου, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς η ουσία EXO-CD24, που περιέχει, θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εντός 3-5 ημερών.

Το φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα –μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων– για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες και συμβάλλει ώστε να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συγκρατεί και την επίδραση της κυτοκίνης.

Επίσης, σύμφωνα με τον ισραηλινό καθηγητή, κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών το φάρμακο δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, ενώ είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

Διαβάστε: Ο Ισραηλινός που ανακάλυψε το φάρμακο για τον κορωνοϊό

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο Ναντίρ Αρμπέρ είχε εξηγήσει πως όταν κάποιος νοσήσει με κορωνοϊό μπορεί να περάσει από δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα θυμίζουν γρίπη και δεν χρειάζεται θεραπεία. Όμως, σε ένα 5% με 7% του πληθυσμού, τονίζει ο ίδιος, μετά πέντε με επτά ημέρες, η κατάστασή τους χειροτερεύει απότομα και σημαντικά λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που έχει προκληθεί από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, μια «καταιγίδα κυτοκίνης». «Ακριβώς τότε θέλουμε να παρέμβουμε, για να αποτρέψουμε αυτή την επιδείνωση», τόνισε.

Ο τρόπος με τον οποίο το καταφέρνουν είναι μέσω των εξωσωμάτων, μικροσκοπικά σακίδια που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες ούτως ώστε να αποφευχθεί η «καταιγίδα κυτοκίνης».

«Ξέρουμε πώς να απομονώσουμε αυτά τα εξωσώματα, να τα συγκεντρώσουμε και να τα αναγκάσουμε να εκφράσουν το CD24», τόνισε. [Διαβάστε]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT