4.000 συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 4.000 συμβάσεις θα φθάσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας) για έλεγχο εξ αφορμής του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αντιστοιχούν σε 18 δισ. ευρώ. Η εκτόξευση του αριθμού των συμβάσεων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννης Σαρμάς κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έχει θέσει σε κινητικότητα ήδη το δικαστήριο προκειμένου σε άμεσο χρόνο να ελεγχθούν οι συμβάσεις αυτές. Ο κ. Σαρμάς διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ» και ότι, αν χρειαστεί, θα δημιουργηθούν πρόσθετα κλιμάκια ελέγχου στο δικαστήριο για να επιταχυνθούν οι έλεγχοι, ενώ αναφέρθηκε στους ελέγχους εκατοντάδων συμβάσεων που έγιναν κατά τους μήνες της πανδημίας.

Οπως ανέφερε ο κ. Σαρμάς, ελέγχθηκαν περί τις εκατό συμβάσεις τον μήνα, υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλες, που μπορεί να μην είχαν υγειονομικό ενδιαφέρον, αλλά προέκυψαν λόγω της πανδημίας, όπως η αγορά λεωφορείων κ.λπ. Οσον αφορά τις εκκρεμότητες του δικαστηρίου σε συνταξιοδοτικές υποθέσεις, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε πως το «στοκ των αδίκαστων υποθέσεων είναι τεράστιο» και το προσδιόρισε στις 100.000. Επισήμανε πως μόνον οι υποθέσεις που φθάνουν στο δικαστήριο από προσφυγές πολιτών όταν έχουν απορριφθεί αιτήσεις τους για συνταξιοδότηση εκδικάζονται άμεσα, ενώ πρόσθεσε ότι με το νέο εργαλείο της λεγόμενης «πιλοτικής δίκης» (δικαστική εκκαθάριση από την ολομέλεια του δικαστηρίου με μία δίκη χιλιάδων υποθέσεων, ρύθμιση που πρόσφατα νομοθετήθηκε) ήδη εκδικάστηκαν περί τις 30.000 συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις νέες αρμοδιότητες του δικαστηρίου που δόθηκαν με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για συντονισμένους συστημικούς ελέγχους, αποκαλύπτοντας πως έχουν δρομολογηθεί ήδη 21 έλεγχοι για νοσοκομειακές δαπάνες, διαχείριση απορριμμάτων, διάθεση κονδυλίων για μετανάστες και άλλοι, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το αργότερο έως το τέλος του καλοκαιριού. Επίσης, με απόφαση της Βουλής, από το δικαστήριο έχει ξεκινήσει, όπως αποκάλυψε ο κ. Σαρμάς, έλεγχος στο πιστωτικό σύστημα για τον εντοπισμό προβλημάτων που εμποδίζουν να φθάσει χρήμα στην πραγματική οικονομία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας ανέφερε ότι εξ αφορμής του Ταμείου Ανάκαμψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν οργανωθεί μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας πως, μεταξύ άλλων, σε αυτές περιλαμβάνονται: ταχεία επίλυση σημαντικών υποθέσεων (πιλοτική δίκη), ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, ευρύτατο δίκτυο ψηφιακού εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT