Με την πίεση προς την κυβέρνηση και ειδικότερα προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραμένει αμείωτη και από το εσωτερικό της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», που περιλαμβάνει διατάξεις για τη συνεπιμέλεια τέκνων, εισάγεται αύριο το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής προς τελική επεξεργασία και ψήφιση.
Κάποιες τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών φάνηκε να μην κρίνονται ικανοποιητικές. Ο κ. Κ. Τσιάρας στη Βουλή αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη παραλλήλως στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησαν, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων αλλαγών στα αμέσως επόμενα 24ωρα. Ως γνωστόν, ορισμένες εκ των ενστάσεων και διαφωνιών καταγράφηκαν και με τη μορφή τροπολογιών από τις κ. Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη. «Ολες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει η κυβέρνηση ή ενδεχομένως να διορθώσει, όπου μπορεί, ζητήματα είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις επιτροπές», είπε η κ. Πελώνη. «Θέλω να συνδιαμορφώσουμε μαζί ένα νομοσχέδιο. Είμαστε δημοκρατικό κόμμα. Εμείς μπορούμε να συζητάμε. Μπορούμε να ακούμε και τη διαφορετική άποψη», σημείωσε ο κ. Τσιάρας, σπεύδοντας κατ’ αρχήν να διευκρινίσει πως δεν θα συναινέσει σε προσκλήσεις για αλλαγές οι οποίες θα «αποδομούσαν» το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Επανέλαβε δε εκείνο που νωρίτερα είχε υποστηρίξει και η εισηγήτρια της Ν.Δ. Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ότι δηλαδή η πλειονότητα των κοινωνικών φορέων είναι σύμφωνη με το περιεχόμενο των προωθούμενων ρυθμίσεων.
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι πως σε νέα παρέμβασή της η κ. Γιαννάκου αμφισβήτησε ευθέως και αυτό τον ισχυρισμό: «Λυπάμαι, γιατί ελέχθη αυτό και από την εισηγήτρια της πλειοψηφίας, ότι δήθεν οι φορείς είναι περίπου ενθουσιασμένοι με το σχέδιο νόμου», είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν είναι πιστό απολύτως στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Φοβούμαι δε, και ελπίζω να μην είναι έτσι, ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και περισσότερα προβλήματα μεταξύ διαζευγμένων γονέων».
Ο κ. Τσιάρας επέμεινε: «Αν υπάρχουν και κάποιες άλλες προτάσεις πέραν των κατατεθειμένων τροπολογιών, είμαστε εδώ για να τις δούμε και για να τις ακούσουμε και ενδεχομένως να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».