Βατόπουλος: Τι έχει συζητηθεί στην επιτροπή για τα «προνόμια» εμβολιασμένων

Βατόπουλος: Τι έχει συζητηθεί στην επιτροπή για τα «προνόμια» εμβολιασμένων

«Όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα πετάξουμε εύκολα τις μάσκες» καθώς πρόκειται για ένα μέτρο ατομικής προστασίας που μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά δεν εμποδίζει την ζωή των πολιτών, τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Εξήγησε μάλιστα ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και συνεπώς όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε μια συνάθροιση στην οποία άπαντες είναι εμβολιασμένοι θα μπορούσε να συζητηθεί η αφαίρεση της μάσκας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γκ. Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη – Είναι νιγηριανή

Σε ό,τι αφορά τα προνόμια εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. 

Η σκέψη, σημείωσε, είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει.  

Ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Σχετικά με το ένα self test για εργαζόμενους και μαθητές, ο καθηγητής είπε ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και πως η επιτροπή έχει μιλήσει για δύο self test «και μάλιστα είχε πει τουλάχιστον ένα τεστ», ωστόσο υπάρχουν οργανωτικά θέματα και θέματα επάρκειας. Όπως τόνισε πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση όπου πρέπει να γίνονται 5 εκατ. τεστ την εβδομάδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικό ένα self-test την εβδομάδα στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει έως 23 Μαΐου

«Θα έπρεπε πιο σωστά να κάνουμε δυο αλλά κανείς πρέπει να βλέπει και τα διαχειριστικά τα οργανωτικά θέματα», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά με τα περί αθηναϊκής η ελληνικής μετάλλαξης, τόνισε ότι η ονοματολογία των ποικιλιών του ιού είναι μια υπόθεση που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αλλά καλό είναι να προσέχει κανείς τα ονόματα που δίνει. 

Εξήγησε ότι η εν λόγω παραλλαγή του ιού δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί επιστημονικά το όνομα να μην παίζει ρόλο αλλά είναι τεράστια η σημασία στο πως το εισπράττει ο κόσμος και ο τουρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT