Τα πρώτα δυσοίωνα σημάδια έκαναν την εμφάνισή τους στην Αττική αργά το βράδυ της Τετάρτης, όταν άρχισε να μυρίζει καμένο. Χθες το πρωί, πολλοί εξεπλάγησαν στη θέα μαύρου καπνού και στάχτης στα παρμπρίζ αυτοκινήτων και στα μπαλκόνια, στα βόρεια και δυτικά προάστια της Αττικής. Γρήγορα τα σύννεφα καπνού από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας είχαν φθάσει έως τις Κυκλάδες.
Η σφοδρή πυρκαγιά ξέσπασε μέσα σε ελαιώνα λίγο πριν από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των δυνατών ανέμων έντασης 6 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή. «Αυτόπτης μάρτυς που ενημέρωσε την Πυροσβεστική κάνει λόγο για τρεις διαφορετικές εστίες, σε κοντινή απόσταση αλλά με διαφορετική κατεύθυνση», περιγράφει στην «Κ» ο Αντώνης Σουκαράς, δημοσιογράφος στην τοπική ιστοσελίδα klife.gr. «Αυτό που επίσης εγείρει υποψίες είναι το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε την ώρα αλλαγής βάρδιας των πυροσβεστών». Παρ’ όλα αυτά, «η κινητοποίηση υπήρξε γρήγορη, κατέφθασαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κόρινθο και την Πέρα Χώρα, ενώ αργότερα προστέθηκαν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική». Ομως, το πυκνό σκοτάδι που επικρατούσε την ώρα εκείνη δυσχέρανε το έργο της Πυροσβεστικής.
«Η φωτιά έκαιγε για οκτώ ώρες χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κατάσβεσης από αέρος, ταυτόχρονα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν αντιπυρικές ζώνες μέσα στο δάσος, καθώς οι φλόγες τάχιστα έφθασαν στα πευκόφυτα Γεράνεια όρη, και να σωθούν οικίες που είναι κυριολεκτικά χωμένες μέσα στα δέντρα», προσθέτει ο κ. Σουκαράς. Οπως ήταν αναμενόμενο, κάηκαν οικίες στις Βαμβακιές, στον Σχίνο, στο Μάζι. Ως επί το πλείστον επρόκειτο για εξοχικές κατοικίες, οπότε έλειπαν οι ένοικοί τους. «Το χαρακτηριστικό μήνυμα του “112” χτύπησε πρώτη φορά χθες το μεσημέρι στα κινητά των κατοίκων των περιοχών από το Χάνι Δερβενίου έως την Ανω και Κάτω Πευκενέα και όσων βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, στη διάρκεια όμως της νύχτας, που η φωτιά διέσχιζε οικισμούς, το “112” δεν ενημέρωσε· η εξήγηση που έδωσε η Πολιτική Προστασία ήταν ότι αυτό δεν συνέβη για να αποφευχθεί ο πανικός των ντόπιων». Ωστόσο, έγιναν πολλές προληπτικές εκκενώσεις συνοικιών, συγκεκριμένα στον Σχίνο, στις Βαμβακιές, στο Αλεποχώρι, στη Μαυρολίμνη, στην Αγία Σωτήρα, στο Μάζι, στον Παρασκευά, και δύο μοναστηριών, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής. «Οι κάτοικοι του Αλεποχωρίου μεταφέρθηκαν στις τρεις τη νύχτα στο κλειστό γήπεδο Μεγάρων».
Η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους ανάστατους, την ατμόσφαιρα αποπνικτική, τον ΔΕΔΔΗΕ στις επάλξεις για να διορθώσει τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προέκυψαν και τη φωτιά ακόμα να μαίνεται, καθώς από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν, με το μεγάλο μέτωπο να μεταφέρεται προς τα Μέγαρα. Πολύ μεγάλες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία ήταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας λόγω της πυρκαγιάς στον Σχίνο Κορινθίας. «Οι δυτικοί άνεμοι που επικρατούσαν συνέβαλαν και στην ενίσχυση της φωτιάς και στη μεταφορά του καπνού προς το λεκανοπέδιο», λέει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής Τηλεπισκόπησης στο ΕΜΠ και συνεργάτης της ερευνητικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ.
Σύμφωνα με τους σταθμούς μέτρησης της ΠΑΝΑΚΕΙΑ, οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 (εξαιρετικά μικρά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μόλις 2,5 μικρόμετρων) ξεπέρασαν χθες σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας το «δολοφονικό» επίπεδο των 250 μg/m3. «Η τάση που καταγράφουμε είναι για συγκεντρώσεις έως και 250 μg/m3 σε βόρειους – βορειοανατολικούς δήμους, όπως τα Μελίσσια, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, και έως 170 μg/m3 στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και στο κέντρο. Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι δέκα φορές υψηλότερες από εκείνες των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα, που επιβαρύνει την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων, που πρέπει να προσέχουν», τονίζει ο κ. Παπαγιάννης. Να σημειωθεί ότι τα σωματίδια PM2,5 είναι πιο μικρά από τα ΡΜ10 (που συνήθως καταγράφονται) και εισχωρούν πιο εύκολα και πιο βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.
Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε σύσταση σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, όπως και την παραμονή τους σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Ολονύκτια «μάχη»
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 9.45 μ.μ. της Τετάρτης στον Σχίνο Λουτρακίου. Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μάλιστα, αποφασίστηκε να τεθούν σε κατάσταση γενικής επιφυλακής όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς μετέβη ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος για τον συντονισμό των δυνάμεων. Τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν περίπου 100 πυροσβέστες με 28 οχήματα, με τον αριθμό τους να διπλασιάζεται τις πρώτες πρωινές ώρες και τον συντονισμό της επιχείρησης να αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος ο αρχηγός του Σώματος Στέφανος Κολοκούρης. Εως αργά χθες, στο μέτωπο παρέμεναν και επιχειρούσαν πάνω από 300 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και εθελοντές. Μέχρι το τελευταίο φως, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν εκ περιτροπής τα 8 Canadair που ήταν ετοιμοπόλεμα, 2 ελικόπτερα Σινούκ του Στρατού και ένα Super Puma της Πυροσβεστικής. Από έρευνα του Ανακριτικού προέκυψε ότι η φωτιά ξεκίνησε από αμέλεια, όταν κάτοικος της περιοχής επιχείρησε –παρά τον ισχυρό άνεμο– να κάψει κλαδιά σε ελαιώνα.