Προς μείωση 30% των γάμων λόγω πανδημίας

Προς μείωση 30% των γάμων λόγω πανδημίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση των γάμων την περίοδο 2020-2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τη διετία 2016-17, με συνέπεια περαιτέρω πτώση των γεννήσεων, προβλέπει μια πρώτη εκτίμηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Δημογραφικά προτάγματα στην έρευνα και πρακτική στην Ελλάδα» (DIRAP). Η εκτιμώμενη μείωση των γάμων υπολογίζεται πως θα συμπαρασύρει και τις γεννήσεις, καθώς στην Ελλάδα το 88% του συνόλου τους προέρχεται από έγγαμη συμβίωση, με το παιδί να έρχεται (κατά μέσον όρο) σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους από την τέλεση του γάμου. 

Οι ερευνητές (Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας, και Γιώργος Κοντογιάννης, υποψήφιος διδάκτωρ) σημειώνουν πως πρόκειται για πρώτη προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχουν όλα τα αναγκαία δεδομένα για πλήρη εκτίμηση, αλλά εκτιμούν πως ήδη η πανδημία έχει αφήσει το αρνητικό της αποτύπωμα και στο θέμα των γάμων. 

Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «η τρέχουσα πανδημία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί πριν από τα τέλη του 2021 και οι επιπτώσεις της δεν θα εκλείψουν την επόμενη μέρα, ενώ η πρότερη οικονομική κρίση έχει ήδη δημιουργήσει ένα αρνητικό για τη σύναψη γάμου περιβάλλον. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν οδήγησαν στην ακύρωση πλήθους προγραμματισμένων γάμων, ενώ ταυτόχρονα η COVID-19 έχει εντείνει την προϋπάρχουσα ανασφάλεια για το μέλλον στις νεότερες ηλικίες και οι οικονομικές επιπτώσεις της τα αμέσως επόμενα χρόνια θα καταστήσουν δυσμενέστερο το υπάρχον περιβάλλον». Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν πως οι νεότερες γενεές «ακόμη και αν δεν αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας τα σχέδιά τους, θα τα μεταθέσουν για λίγο αργότερα». 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτιμούν πως το σύνολο των γάμων των μονίμων κατοίκων της χώρας μας θα συρρικνωθεί σημαντικά το 2020 και το 2021, παρά την αναμενόμενη αύξησή τους το τελευταίο τετράμηνο του 2021. «Η αύξηση αυτή θα συνεχισθεί το 2022, ενώ ταυτόχρονα θα ανέβει και η μέση ηλικία στον γάμο που, και προ της πανδημίας, ήταν ήδη υψηλή (πάνω από τα 30 έτη στον πρώτο γάμο το 2019). Η απόκτηση παιδιού στη χώρα μας είναι όμως άμεσα συνδεδεμένη με τον γάμο, αφού μόλις το 12% των γεννήσεων είναι εκτός έγγαμης συμβίωσης (έναντι του 42% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.). Αυτό θα επηρεάσει αρχικά τις πρώτες γεννήσεις των ετών 2021 και 2022 και, στη συνέχεια, εν μέρει, και τις γεννήσεις των υπολοίπων παιδιών, καθώς η αύξηση της μέσης ηλικίας των γυναικών δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στην τεκνοποίηση», αναφέρουν οι Β. Κοτζαμάνης και Γ. Κοντογιάννης. 

Ο συνολικός αριθμός των γάμων θα επηρεασθεί επιπλέον από την κατακόρυφη πτώση του «γαμήλιου τουρισμού», δηλαδή των μη μόνιμων κατοίκων της χώρας (κυρίως αλλοδαπών) που τελούν τον γάμο τους στην Ελλάδα. Το μερίδιο των γάμων αυτών έχει αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας το 10,7% την τετραετία 2016-2019, έναντι μόλις 3% στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το διάστημα 2016-2019, 20.800 γάμοι μη μόνιμων κατοίκων έγιναν στην Ελλάδα (κυρίως τουριστών). Οι ερευνητές εκτιμούν πως θα υπάρξει συρρίκνωση κατά 40% του γαμήλιου τουρισμού την περίοδο 2020-23, με προφανώς μεγαλύτερη πτώση το 2020-21. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT