Εμβόλια Covid: Νέες τοποθετήσεις ειδικών για παρενέργειες και τείχος ανοσίας

Εμβόλια Covid: Νέες τοποθετήσεις ειδικών για παρενέργειες και τείχος ανοσίας

Τόσο η πολιτεία όσο και οι επιστήμονες τονίζουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περυσινό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας στη χώρα μέσω των εμβολιασμών κατά της Covid-19, αν και η επίτευξη του απαιτούμενου στόχου παραμένει ακόμη μακριά, σύμφωνα με ειδικούς. 

Τόσο η πολιτεία όσο και οι επιστήμονες τονίζουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περυσινό, καθώς ξεκινά από πολύ υψηλότερο σημείο σε ό,τι αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Επιπλέον, σήμερα Σάββατο οι καθηγητές Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης και Στ. Λουκίδης καθώς και ο Πρύτανης ΕΚΠΑ Α. Δημόπουλος, μίλησαν στον ΣΚΑΪ για ζητήματα που αφορούν τα εμβόλια και την προσπάθεια επίτευξης του στόχου της συλλογικής ανοσίας.  

Σε ό,τι αφορά τις θρομβώσεις, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως έχουν παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σχετίζονται με εμβόλια που έχουν ως φορέα τον αδενοϊό, ενώ υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπισή τους. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Ανίχνευση του κορωνοϊού με τον ήχο του βήχα

Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα επισήμανε ότι καθώς αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Από την πλευρά του ο κ. Λουκίδης τόνισε την σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και σημείωσε πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια.

Επίσης, υπογράμμισε τη σύσταση του CDC, με βάση την οποία τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άνθρωποι που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό. 

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή είναι λίγα, παρόλο που το CDC τον συστήνει, ενώ υπάρχει και μια μελέτη με περίπου 2,500 – 3000 παιδιά που έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, Ωστόσο, τόνισε ότι έχει πολλές συνιστώσες, ψυχολογικές και κοινωνικές και έτσι πρέπει να προσεγγιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Εδώ μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.

Τέλος, σχετικά με το τείχος ανοσίας ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως πρέπει να το χτίσουμε μέχρι τον φθινόπωρο και τότε οι μόνοι που θα νοσηλεύονται θα είναι οι ανεμβολίαστοι. 

Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων, προστίμων 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τους ελέγχους και τα πρόστιμα για τα «κορωνοπάρτι», τονίζοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα ελέγχου γι’ αυτές τις περιπτώσεις

Αν και η γενική εικόνα της χώρας βελτιώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει, ούτε θα λήξει σύντομα». Για να προσθέσει, «η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των διαγνώσεων COVID-19 μειώθηκε κατά 15%, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ΜΕΘ κατά 10% και οι θάνατοι λόγω της νόσου κατά 27%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT