Περισσότερα από 400.000 ραντεβού για τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna, ανοίγουν από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική, όσο και τη νησιωτική Ελλάδα.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση από 1η Ιουλίου – Ποια μέτρα αίρονται
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ανοίγουν 420.300 νέα ραντεβού για τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και J&J.
Ειδικότερα πρόκειται για:
- 240.000 ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer
- 96.300 ραντεβού με το εμβόλιο Johnson & Johnson
- 84.000 ραντεβού με το εμβόλιο Moderna
Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι από αύριο, Πέμπτη, ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29 χρόνων για τα τρία παραπάνω εμβόλια.
⇒ Διαβάστε ακόμη: 890 νέα κρούσματα, 15 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι
Κατ’ οίκον εμβολιασμός για κατάκοιτους πολίτες
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι τίθεται εντός των ημερών σε εφαρμογή το σχέδιο για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.
Ειδικότερα, όπως είπε, στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών. Διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ως προς την πορεία των εμβολιασμών, ανέφερε ότι αναμένεται να ξεπεράσουμε, σήμερα, για ακόμα μία φορά, τους 100.000 εμβολιασμούς.
Είπε επίσης ότι το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
2,5% η θετικότητα – Διάμεση ηλικία στα 36 έτη
Έκανε επίσης λόγο για μείωση κρουσμάτων σε όλες τις περιφέρειες και τόνισε ότι ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος ανέρχεται σε 1.056 κρούσματα, ενώ η διάμεση ηλικία είναι στα 36 έτη.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα.
Όπως εξήγησε όλες οι περιφέρειες της χώρας καταγραφούν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ειδικά όσοι εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι δοκιμάστηκε η ψυχική τους υγεία και αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.
«Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ», ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως η δράση του υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, και την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.
Σάκκαρη: Το συγκινητικό μήνυμα μετά την ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Roland Garros