Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα με βατά θέματα – Γκάτσος και «Κ»

Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα με βατά θέματα – Γκάτσος και «Κ»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων δόθηκε χθες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, τα θέματα του οποίου αποτυπώνουν τη στροφή που ξεκίνησε πέρυσι στο εμβληματικό αυτό μάθημα. Συγκεκριμένα, υποδεικνύουν έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος σε σχολείο και φροντιστήρια, πέρα από την παπαγαλία στερεότυπων κειμένων. Παράλληλα, στην εξέταση της Λογοτεχνίας η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) έκανε στροφή στην ποίηση δίνοντας προς επεξεργασία το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στο Σείριο». Επίσης, φέτος οι υποψήφιοι εκλήθησαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους με βάση κείμενο της «Καθημερινής» και συγκεκριμένα το άρθρο της Τασούλας Καραϊσκάκη με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο», στο φύλλο της 23ης Μαρτίου 2021.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Εκθεσης δόθηκε στους υποψηφίους το άρθρο της Τασούλας Καραϊσκάκη, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σε έρευνα του Pew Research Center, περίπου χίλιοι ειδικοί, πρωτοπόροι στην έρευνα και στην καινοτομία, ηγετικές φυσιογνωμίες στην πολιτική και στην οικονομία, ακτιβιστές, σκιαγράφησαν την κανονικότητα του 2025, συμφωνώντας ότι θα είναι περισσότερο τεχνολογική. Το 47% δήλωσε ότι η ζωή θα είναι χειρότερη για τους περισσότερους ανθρώπους. Δίνοντας στο μέλλον το βάρος της σημερινής πραγματικότητας, προέβλεψαν ότι θα έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, η μαζική επιτήρηση για λόγους ασφαλείας, οι ανελευθερίες, ο αυταρχισμός, αλλά και το ψηφιακό έγκλημα, η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση, η ψηφιακή προπαγάνδα, η κοινωνική πόλωση, η ρητορική μίσους, οι προκαταλήψεις, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, οι κλειστές κοινότητες, οι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών. Θα έχει περιοριστεί η δυνατότητα ορθολογικής συζήτησης και χάραξης πολιτικής βάσει τεκμηρίων. Θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας λόγω αυτοματισμού, και μαζί μέρος της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής συνοχής». Ετσι, με βάση αυτήν την παράγραφο του άρθρου, ο υποψήφιος εκλήθη να απαντήσει στις ερωτήσεις: «Με ποια εφόδια πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κόσμο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που διατυπώνονται στο κείμενο; Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, κατά τη γνώμη σου, θα μπορούσατε εσείς οι νέοι να βελτιώσετε τον κόσμο;».

Πανελλαδικές 2021: Πρεμιέρα με βατά θέματα – Γκάτσος και «Κ»-1

Κατά την έναρξη των  εξετάσεων χθες, οι υποψήφιοι έφεραν μαζί αρνητικό self test. Στο τέλος των εξετάσεων θα γίνει γνωστό πόσα παιδιά δεν μπόρεσαν να διαγωνιστούν λόγω κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT