Επίδομα με πολλαπλά οφέλη, κίνητρο ή ένας ακόμα τρόπος να κακομάθεις τους νέους; Η πρωθυπουργική ανακοίνωση για την «Κάρτα Ελευθερίας», την οποία θα λάβουν οι νέοι του ηλικιακού τόξου 18-25 ετών, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων -θετικών κι αρνητικών- πυροδοτώντας συζητήσεις οικονομικού και φιλοσοφικού περιεχομένου.
«Ήρθε η ώρα να επιβραβευθεί μια ομάδα πολιτών, αναφέρομαι στους 940.000 νέους από 18-25 ετών, είναι τα παιδιά που είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδαση να χάνονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι κάθε νέος που έχει κάνει ή θα κάνει μία δόση εμβολίου θα λάβει μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ.
Αυτή η κάρτα θα καλύπτει έξοδα για ξενοδοχεία, είσοδο σε χώρους πολιτισμού.
Διαβάστε: Freedom pass: Πώς θα εκδίδεται, πού θα χρησιμοποιείται
Το kathimerini.gr επιχειρεί να «σφυγμομετρήσει» την ανταπόκριση που είχε το μέτρο μέσα από τις απόψεις πέντε νέων ανθρώπων.
«Το μέτρο είναι θετικό»
«Το μέτρο του “freedom pass” με το αντίβαρο της προπληρωμένης κάρτας των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 που έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου, αρχικά το αντιμετώπισα με επιφύλαξη, αν και είμαι από αυτούς που έσπευσαν και εμβολιάστηκαν με το που μου δόθηκε η δυνατότητα. Η επιφύλαξή μου αυτή προήλθε από την σκέψη πως εμβολιαστήκαμε γιατί θέλουμε απλά να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, να δείξουμε ατομική ευθύνη και όχι για να πάρουμε δωράκια», λέει ο 19χρονος Γιάννης Παπαδόπουλος.
Ο φοιτητής Νομικής σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως το μέτρο εντάσσεται στα λεγόμενα “συμπεριφορικά” οικονομικά που εφαρμόζουν ήδη μεγάλα κράτη για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν -και το κάνουν με επιτυχία- αλλά και το γεγονός πως είναι κρίσιμο να παρακινηθούν και οι πιο διστακτικοί προκειμένου να χτιστεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας, το μέτρο μου φαίνεται απόλυτα θετικό και ανυπομονώ να το λάβω και εγώ. Ο αντίκτυπός του στην οικονομία είναι σαφώς μικρότερος από τα λοιπά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν από την αρχή της πανδημίας».
Σε ερώτηση για αν ο ίδιος εκτιμά ότι θα έχει αντίκτυπο στη γενιά του, απάντα: «Θεωρώ ότι θα γεμίσουν οι ουρές στα εμβολιαστικά. Δυστυχώς η πολιτική μας συνείδηση θέλει μια διαρκή παρακίνηση».
«Πρέπει να προβληματιστούμε»
Η 25χρονη δημοσιογράφος Μαριάννα Χιονά εκτιμά ότι σαν πρώτη εικόνα ίσως δημιουργήσει θετικό κλίμα στους νέους. «Σίγουρα όμως οι δωροκαρτες και τα χρήματα δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να πειστεί ο κόσμος για να εμβολιαστεί», τονίζει.
Θεωρεί ότι δεν θα πολλαπλασιαστούν τα ραντεβού και προσθέτει: «Αν όμως αυτό γίνει, δείχνει την αποτυχία μας ως κοινωνία».
«Τα voucher δεν θα πάνε χαμένα, φυσικά και θα χρησιμοποιηθούν. Γιατί όμως να φτάσουμε σε σημείο να δίνουμε δώρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας; Νομίζω αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», συμπληρώνει.
«Απολαμβάνουμε με επιφύλαξη το δώρο»
«Ιδανικά, σε μία Πολιτεία με ευσυνείδητους πολίτες, δεν θα έπρεπε να τίθεται το ερώτημα για κίνητρα ή προνόμια σε εμβολιασμένους. Γνωρίζοντας πως τα εμβόλια μειώνουν δραματικά την διασπορά του ιού και κατά συνέπεια τους θανάτους, όλοι οι πολίτες οφείλουν να εμβολιαστούν», δηλώνει στο kathimerini.gr o Οδυσσέας Βλαχονικολός.
Ο 19χρονος φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ υπογραμμίζει ότι «στην χώρα μας έχουμε έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε λύσεις παροχής κινήτρων σε εμβολιασμένους. Βέβαια, εάν δεν φτάσουμε το απαραίτητο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, η έμμεση υποχρεωτικότητα είναι μονόδρομος, καθώς κανένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να διασπείρει τον ιό, αφήνοντας περιθώρια για νέους θανάτους ή ακόμα και νέας μετάλλαξης».
Ο ίδιος εκτιμά ότι σίγουρα θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ενώ καταλήγει λέγοντας: «Απολαμβάνουμε αυτό το δώρο με ιδιαίτερη επιφύλαξη, καθώς αυτές τις κρατικές δαπάνες, εμείς οι νέοι, θα τις βρούμε μπροστά μας».
«Κίνητρο για τους συνομηλίκους μου»
Η Σταματίνα Σταματάκου εκτιμά ότι «το Freedom Pass είναι μία επιβράβευση για εμάς που τόσο λοιδορηθήκαμε ως γενιά και ελπίζω ένα κίνητρο για τους συνομηλίκους μου. Δεν πιστεύω ότι θα εμβολιαστεί κάποιος γιατί θα πάρει 150 ευρώ, αλλά μας αξίζει μια επιβράβευση κι ας είναι έστω αυτά τα 150 ευρώ».
Η 24χρονη δημοσιογράφος μας περιγράφει πώς η ίδια πέρασε τις μέρες της πανδημίας: «Έμεινα σπίτι, φορούσα διπλή μάσκα, έβαζα με μανία αντισηπτικά, στερήθηκα τους φίλους μου και τους συγγενείς μου, τάιζα στα κρυφά αδέσποτα σε άλλες περιοχές κι όταν άνοιξαν οι μετακινήσεις μετά την πρώτη καραντίνα το πρώτο μέρος που πήγα ήταν η Πατησίων αλλά δεν τολμούσα να βγω από το αυτοκίνητο. Όλα αυτά τα έκανα όχι τόσο γιατί φοβήθηκα για μένα όσο γιατί φοβόμουν μην κολλήσω τους άλλους».
Κι εκφράζει την θετική της στάση απέναντι στον εμβολιασμό: «Από την πρώτη στιγμή είπα ότι θα έκανα οποιοιδήποτε εμβόλιο. Εμπιστεύομαι την επιστήμη και μόνη λύση αποτελεί η δημιουργία του τείχους ανοσίας. Την ώρα που υπάρχουν συμπολίτες μας που άμεσα κινδυνεύουν και δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί υπήρξαμε χιλιάδες νέοι που σπεύσαμε να κλείσουμε ραντεβού από την πρώτη νύχτα και μάλιστα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson. Και θα το ξανακάναμε. Κι είμαστε οι ίδιοι νέοι που σε αρκετές περιπτώσεις μας έδειχναν με το δάχτυλο για τη διασπορά του ιού».
«Δεν μου αρέσει σαν κίνηση, αλλά θα προσελκύσει κόσμο»
«Γενικά δεν μου αρέσει σαν κίνηση, μου θυμίζει κακούς κράχτες σε μαγαζιά που είναι έτοιμα να κλείσουν, αλλά πιστεύω ότι θα πιάσει», λέει ο 18χρονος φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιώργος Μεσσαριτάκης.
Και προσθέτει: «Θα προσελκύσει κόσμο σίγουρα, αλλά τι να το κάνω να πάρω 150 ευρώ -τα οποία δεν μπορώ να εξαργυρώσω όπου θέλω- αν από το Σεπτέμβρη το πανεπιστήμιο μου είναι ή κλειστό ή σε μια κατάσταση άθλια».
Τι είναι το Freedom Pass
Η κάρτα ελευθερίας θα είναι διαθέσιμη σε γεννηθέντες 1996-2003 που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/21 και 31/12/21. Πρόκειται για μία χρεωστική ψηφιακή κάρτα η οποία αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Η αξία της θα ανέρχεται στα 150 ευρώ και θα είναι διαθέσιμη εντός του Ιουλίου και πριν το τρίτο δεκαήμερο.
Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και θα δίνεται δυνατότητα επιλογής για τις παρακάτω κατηγορίες:
- Αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, οδικές μεταφορές
- Ενοικίαση οχημάτων
- Καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις
- Ταξιδιωτικά γραφεία
- Κινηματογράφος
- Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού
- Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
Όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να την αποκτήσουν μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και SMS.
* Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ηλικιακή ομάδα 18-24 το 11% έχει εμβολιαστεί, ενώ με τα ραντεβού φτάνει το ποσοστό φτάνει στο 20%.