Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να υψωθεί τείχος στην «Δέλτα»

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να υψωθεί τείχος στην «Δέλτα»

Ως κεντρική λύση προκρίνεται η επιτάχυνση του εμβολιασμού και είναι εμφανές από τις πρωτοβουλίες των προηγούμενων ημερών ότι το Μαξίμου επιδιώκει να πατήσει το γκάζι

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τείχος που θα σταματήσει την επέλαση της Μετάλλαξης Δέλτα επιχειρούν να υψώσουν κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς η εν λόγω παραλλαγή είναι εξόχως πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού, εντείνοντας τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης του επιδημιολογικού φορτίου.

Ως κεντρική λύση προκρίνεται η επιτάχυνση του εμβολιασμού και είναι εμφανές από τις πρωτοβουλίες των προηγούμενων ημερών ότι το Μαξίμου επιδιώκει να πατήσει το γκάζι προκειμένου να ανέβει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης ανά την επικράτεια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λεγόμενο επιθυμητό τείχος ανοσίας που βρισκόταν στο 70% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα εκτιμάται ότι έχει ανέβει και πλέον υπερβαίνει το 80%.

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να υψωθεί τείχος στην «Δέλτα»-1

Η Κρήτη στο επίκεντρο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες μου μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα νέα κρούσματα της «Δέλτα» που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αφορούν στην Κρήτη, καθώς μόνο ένα εντοπίστηκε σε άλλη περιοχή.

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 29 κρούσματα της «Δέλτα» στη χώρα μας και -βάσει πληροφοριών- ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα είναι μικρότερος από εκείνον της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκεκριμένη Παραλλαγή, η οποία προσβάλλει κυρίως ανεμβολίαστους νέους

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», τόνισε.

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να υψωθεί τείχος στην «Δέλτα»-2

Αποστολή Κικίλια στην Κρήτη

Στις 6 Ιουλίου ξεκινάει από την Κρήτη η επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» σε ό,τι αφορά τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς ατόμων, που είτε ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα λόγω αναπηρίας ή άλλου ιατρικού λόγου.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από το Ηράκλειο εξήγησε ότι «η προσπάθεια για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συμπολιτών μας, καθίσταται σαφές ότι αποτελεί μια κοινή προσπάθεια, από την οποία δεν θα λείψει κανείς».

Μετά από τρίωρη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και φορείς, δήλωσε ότι κατ’ εντολή του πρωθυπουργού από τις 6 Ιουλίου ξεκινάνε σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας συνέδεσε τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί, με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου που σημαίνει, όπως τόνισε, «πολλά για την τοπική οικονομία».

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να υψωθεί τείχος στην «Δέλτα»-3

Ψυχαγωγία – εστίαση

Τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους, τόσο στους αμιγώς για εμβολιασμένους χώρους ψυχαγωγίας όσο και στους μικτούς, περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. 

«Ο καταστηματάρχης δεν θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών, απλώς θα σκανάρει το QR που φέρουν τα πιστοποιητικά. Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του, θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ. Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR  κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ», δήλωσε. 

Προνόμια

Όσον αφορά στην πορεία των ραντεβού μετά την ανακοίνωση των προνομίων, σημείωσε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα σε όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο στους νέους. 

Αναλυτικά, από την περασμένη Δευτέρα, οπότε ανακοινώθηκε το Freedom Pass για τους νέους 18-25 ετών προγραμματίστηκαν 120.000 νέα ραντεβού, που αντιστοιχούν περίπου σε 60.000 πολίτες όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Οι μισοί εξ αυτών είναι οι νέοι 18-25 ετών.

Υποχρεωτικότητα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή». 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.  

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, είπε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.  

Η πορεία του εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, εκτίμησε ότι ο ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν.  

«Πρέπει επικοινωνιακά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ξυπνήσουμε τα αντανακλαστικά των διστακτικών ανθρώπων. Δεν μιλάω για τους αρνητές. Πρέπει ο εμβολιασμός να περάσει στον ιδιώτη πρωτοβάθμιο γιατρό ώστε να μπορέσει να πείσει τους διστακτικούς», συμπλήρωσε.  

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία του είναι για το επόμενο 15ημερο εστιάζεται στη «Δέλτα».

«Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμή δείχνουν τα στοιχεία, δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», κατέληξε. 

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να υψωθεί τείχος στην «Δέλτα»-4

Νέα πανδημική φάση

Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» παγκοσμίως σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πανδημικής φάσης, γεμάτης οδυνηρές αναλογίες με το πρόσφατο παρελθόν. Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη στο έλεος του μεταλλαγμένου στελέχους, με σημαντική έξαρση των κρουσμάτων σε πολλά κράτη, όπως η Ρωσία, η Βρετανία και η Πορτογαλία, όπου κρίθηκε αναγκαία η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, παντού καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια επίσπευσης των εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή, σε διεθνείς «παρίες», εξαιτίας της επικυριαρχίας της μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα τους, έχουν μεταβληθεί οι Βρετανοί. Χαρακτηριστικά, στην Πορτογαλία θα επιβάλλεται 14ήμερη καραντίνα στους ανεμβολίαστους Βρετανούς, ενώ το Χονγκ Κονγκ επέβαλε καθολική απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα» βρίσκεται και η Αυστραλία, όπου καταγράφονται επιδημικές εστίες σε αρκετές πόλεις, με το Σίδνεϊ να έχει ήδη τεθεί σε lockdown. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.

Τα νέα για τη μετάλλαξη «Δέλτα» δεν είναι ευοίωνα. Όπως διαπιστώθηκε, στο Ισραήλ το 50% των ενηλίκων που προσβλήθηκαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος είχε εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Γι’ αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει εκ νέου τη χρήση μασκών από όλους σε κλειστούς χώρους και την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Το ενθαρρυντικό είναι ότι, παρά την έξαρση των νέων κρουσμάτων, δεν έχει καταγραφεί ανάλογη αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, κάτι που αποδίδεται εξ ολοκλήρου στους εμβολιασμούς. 

Επίσης, η μετάλλαξη «Δέλτα» προσβάλλει ευκολότερα τα παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Κύπρος, διαπιστώνοντας ότι το 30% των νέων κρουσμάτων είναι ανήλικοι 15 έως 18 ετών, αποφάσισε χθες την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματός της σε νέους 16-17 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT