Αντλούσαν ΑΜΚΑ υποτιθέμενων ασθενών από τροφίμους σε τέσσερις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική, είχαν στρατολογήσει δεκάδες γιατρούς στην Αττική, στους οποίους έδιναν προμήθεια έως και 50 ευρώ για κάθε ψευδή συνταγογράφηση, και συνέχιζαν απτόητοι τη δράση τους και τις επισκέψεις σε νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Επειτα από πολύμηνη παρακολούθηση, η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε την περασμένη Τρίτη 13 μέλη κυκλώματος ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων. Εκτιμάται ότι η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από την απάτη υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Στη δικογραφία, που ξεπερνάει τις 2.000 σελίδες, περιλαμβάνονται τα ονόματα άλλων 65 ατόμων, εκ των οποίων οι 54 είναι γιατροί, ενώ ανάμεσα στους εμπλεκόμενους βρίσκεται και ιδιοκτήτρια μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. Στις αρχές του έτους έφτασαν στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για τη δράση κυκλώματος ψευδών συνταγογραφήσεων.
Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν σχετικά πορίσματα από τον ΕΟΠΥΥ, προχώρησαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και εξέτασαν παραστατικά και τιμολόγια. Προχώρησαν και σε παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και φυσική επιτήρηση των υπόπτων για να βεβαιώσουν τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία.
Διαπίστωσαν ότι το κύκλωμα ήταν ενεργό τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 και έφτασε στην κορύφωση της δράσης του την περίοδο 2017-2019, όταν η τιμή στο αέριο οξυγόνου ήταν ιδιαίτερα υψηλή και υπήρχε μεγάλο περιθώριο κέρδους. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων διάθεσης υγειονομικού υλικού, μέσω των οποίων εκτελούσαν τις συνταγογραφήσεις και προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν τα έσοδά τους. Παράλληλα είχαν αναπτύξει άλλες 11 εικονικές εταιρείες που εμφανίζονταν ως προμηθευτές τους για να δικαιολογήσουν το ιατρικό υλικό, το οποίο αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους. Για τον σκοπό αυτόν είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ.
Μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την προσέγγιση και ένταξη πνευμονολόγων, ουρολόγων και παθολόγων στις δραστηριότητές τους. Είχαν χωρίσει την Αττική σε γεωγραφικούς τομείς, ανάλογα με τα μεγάλα νοσοκομεία που βρίσκονταν σε κάθε περιοχή. Εστελναν στους γιατρούς τους ΑΜΚΑ ασφαλισμένων και εκείνοι συνταγογραφούσαν καθετήρες και αέρια οξυγόνου. Το ύψος της προμήθειας που λάμβαναν οι γιατροί διαμορφωνόταν ανάλογα με την ειδικότητά τους, το είδος του υγειονομικού υλικού καθώς και το εάν ο γιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχετικό ποσό το τελευταίο διάστημα ήταν από 30 έως και 50 ευρώ ανά συνταγογράφηση.
Στο πλαίσιο της έρευνας, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εξέτασαν και πολλούς φερόμενους ασθενείς, οι οποίοι είτε δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τους γιατρούς που υποτίθεται ότι τους συνταγογραφούσαν το υγειονομικό υλικό είτε είχαν λάβει φθηνότερο οξυγόνο άλλης μορφής από αυτό που αναγραφόταν στην ιατρική βεβαίωση.