Ανησυχία για ένα τέταρτο κύμα της COVID-19 στη χώρα μας, πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι, εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που μετά μια περίοδο υποχώρησης της πανδημίας παρατηρούν ξανά αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών, η οποία βάζει και πάλι τη χώρα μας σε «επικίνδυνα μονοπάτια». Και όπως τονίζουν, εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα, με ταχεία αύξηση των εμβολιασμών και αυστηρό έλεγχο της τήρησης των μέτρων, δεν αποκλείεται στο τέλος του μήνα ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει τις 2.000, από 740 που είναι τις τελευταίες επτά ημέρες και 400 που ήταν μία εβδομάδα πριν.
Οπως ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εάν η αυξητική πορεία της επιδημίας δεν διορθωθεί, «μπορεί να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα έως τις 20 του μήνα και στις περίπου 2.000 μέχρι τέλος του μήνα» (εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων).
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 801 νέα κρούσματα και έξι θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 173 ασθενείς. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 59. Σημειώνεται ότι ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε από 1,2% σε λίγο πάνω από 2%.
Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν την εξέλιξη των δεικτών περιμένοντας και τα στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να προχωρήσουν σε ακριβείς εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, «τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια μικρή μεν, αλλά σημαντική και ανησυχητική αύξηση των νέων διαγνώσεων.
Ανησυχητική λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού τη θερινή περίοδο, της χαλάρωσης των μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μάσκα, αφού παρερμηνεύτηκε και γενικεύτηκε από τους πολίτες η σύσταση για μη χρήση της σε ανοικτούς χώρους χωρίς συνωστισμό, αλλά και της κυκλοφορίας της πιο μεταδοτικής παραλλαγής “Δ” του ιού».
Και συνεχίζει: «Ενα επίσης ανησυχητικό σημείο είναι η ελάττωση στον αριθμό των εμβολιασμών, που υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως του 20%-30% – από πάνω από 100.000 που γίνονταν ημερησίως, μειώθηκαν σε 80.000 με 90.000».
Τι απαιτείται
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, εάν υπάρξει καλύτερη επιτήρηση των μέτρων και άμεση βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τότε ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε μια νέα έξαρση της επιδημίας τον Σεπτέμβριο ή και μέσα στο καλοκαίρι, η οποία είναι ιδιαίτερα πιθανή εάν συνεχιστεί η διασπορά της παραλλαγής «Δ». Και όπως υπενθυμίζει ο καθηγητής, προστασία από τη νέα παραλλαγή έχει ο πλήρως εμβολιασμένος πολίτης (από 96% έως 85% για σοβαρή νόσηση, ανάλογα με το εμβόλιο που έχει κάνει). Αντίθετα, η πρώτη δόση εμβολίου καλύπτει μόνο σε ποσοστό 33% από το ινδικό στέλεχος. «Θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν έχει λήξει η πανδημία ακόμα. Ο ίδιος ο ιός “δείχνει τα δόντια του”. Αλλά το θετικό είναι ότι μας προειδοποιεί. Και το γεγονός ότι καλύπτεται η νέα μετάλλαξη από το εμβόλιο μάς οδηγεί τη σκέψη στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός», τονίζει ο καθηγητής.
Τα ποσοστά ανά περιφέρεια
Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επισήμως και τα ποσοστά εμβολιασμών ανά περιφέρεια, τόσο με την πρώτη δόση όσο και με τις δύο, αλλά και τα κανονισμένα ραντεβού για την πρώτη δόση, ώστε να διαφανεί ποιες περιφέρειες έχουν μείνει πίσω.