Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές για την εξέλιξη της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο. Οι ειδικοί φαίνεται να εισηγούνται αλλαγή του επιπέδου συναγερμού σε περιοχές όπως η Μύκονος και το Ρέθυμνο, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλοί αριθμοί νέων κρουσμάτων και στις οποίες δεν αποκλείεται να επανέλθουν ορισμένα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα. Κοινός παρονομαστής φαίνεται να είναι η υψηλή κινητικότητα λόγω των θερινών διακοπών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, η οποία μπορεί να φέρει πιο κοντά το τέταρτο πανδημικό κύμα.
Στην Αττική, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα νότια προάστια και σχετίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τη νυχτερινή διασκέδαση και τα πάρτι με συγχρωτισμό και χωρίς μέτρα προστασίας, κυρίως χωρίς χρήση μάσκας. Τα ημερήσια κρούσματα που καταγράφονται κατά μέσον όρο τις τελευταίες επτά ημέρες στον Νότιο Τομέα Αθηνών είναι τα περισσότερα από κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας: 140,57. Χθες εντοπίστηκαν επιπλέον 239 κρούσματα, ήτοι 45,11 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ η θετικότητα σε συγκεκριμένους δήμους φαίνεται από τους προχθεσινούς ελέγχους του ΕΟΔΥ ότι είναι πολύ υψηλή. Σε 318 rapid tests που διενεργήθηκαν στον Δήμο Γλυφάδας βρέθηκαν 27 θετικά (8,5% ποσοστό θετικότητας) και από 491 τεστ στον Δήμο Αλίμου εντοπίστηκαν 30 κρούσματα (6,1%), με διάμεση ηλικία τα 19 και τα 18 έτη, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στον Νότιο Τομέα Αθηνών η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου είναι στο 54,3%, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο για την Αττική μετά τον Βόρειο Τομέα (87,8%) και τον Δυτικό Τομέα (67,7%) και υπερτερεί του μέσου όρου της επικράτειας, ο οποίος ήταν έως προχθές στο 47%.
Αύξηση
Παρά την πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που καταγράφεται στη Μύκονο και η οποία σε σχέση με τον πληθυσμό της ξεπερνά το 100%, καθώς έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν και οι εποχικοί υπάλληλοι, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των διαγνώσεων αυξάνεται. Από την προηγούμενη Πέμπτη έως και χθες είχαν καταγραφεί 52 κρούσματα, εκ των οποίων τα 28 τις τελευταίες δύο ημέρες. Χθες και προχθές δηλώθηκαν από 14 νέα κρούσματα, ήτοι 138,15 ανά 100.000 πληθυσμού, που ήταν και η υψηλότερη αναλογία σε όλη τη χώρα.
Ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν καταγραφεί 340 νέα κρούσματα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 348 rapid tests που διενήργησε προχθές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου εντοπίστηκαν 25 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας 7,18%), με διάθεση ηλικία τα 24 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Ρέθυμνο είναι κάτω από τον μέσο όρο της επικράτειας όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με το 41,4% να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο είναι μία από τις περιοχές όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή «Δ» (ινδική μετάλλαξη), ενώ τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.