Ενα βήμα πριν από το «κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας βρίσκονται Μύκονος, Πάρος, Θήρα, Ioς, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπου εντείνονται οι προσπάθειες ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού με διπλά υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, «οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, καθώς και η Ιος, η Θήρα και η Πάρος έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων λόγω υψηλότατου ιικού φορτίου». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στη Μύκονο τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 77 που ήταν στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες, στο Ρέθυμνο από 384 σε 782, στο Ηράκλειο από 310 σε 878, στην Ιο από 9 σε 55, στη Θήρα από 24 σε 56 και στην Πάρο από 9 σε 72. Κατόπιν τούτου, από σήμερα μεταφέρονται επιπλέον κινητές μονάδες υγείας στις συγκεκριμένες περιοχές για εκτεταμένους ελέγχους, ενώ από αύριο Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, ένα self test και ένα rapid test, με υποχρέωση δήλωσης των αποτελεσμάτων στο σύστημα «Εργάνη». Το ίδιο ισχύει πλέον και για τα μη εμβολιασμένα μέλη επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν εισηγηθεί τον υποχρεωτικό έλεγχο με self test και των ανεμβολίαστων επισκεπτών των νησιών στην επιστροφή τους. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, το συγκεκριμένο μέτρο προς το παρόν αξιολογείται από την πολιτεία.
Σε ό,τι αφορά τις κατασκηνώσεις, εφεξής απαγορεύονται τα επισκεπτήρια, ενώ οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι θα πρέπει για να εισέλθουν σε αυτές να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid ή PCR τεστ. Τα παιδιά θα ελέγχονται με self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα.
Χθες ανακοινώθηκαν 2.794 νέα κρούσματα της νόσου και έξι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ 132 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, περιγράφοντας την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, έκαναν λόγο για σαφή εκθετική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 26 έτη, αν και τα περισσότερα περιστατικά συνδέονται με τους χώρους διασκέδασης, ενώ πλέον οι ειδικοί έχουν στοιχεία ενδοοικογενειακής μετάδοσης, αλλά και μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους από νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές. Επιπλέον, όπως ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής, πλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πώς κόλλησαν τον ιό, γεγονός που καταδεικνύει μία σαφή μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αυτή σχετίζεται και με τη ραγδαία εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα» στη χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ ανέλυσε 892 δείγματα και ταυτοποίησε 320 περιστατικά με το βρετανικό στέλεχος, 100 με το νοτιοαφρικανικό και 281 με το στέλεχος «Δέλτα».