Τη δυνατότητα να δηλώσουν τους ασθενείς τους που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα, έχουν από σήμερα μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr οι γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να μπορεί να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον. Oπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ασθενείς προκειμένου να δηλωθούν από τους γιατρούς είναι να αφορούν άτομα με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητάς τους και με πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, άτομα σε μόνιμο κλινοστατισμό και με βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, όπως π.χ. Αλτσχάιμερ.
Oταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός τους. Αυτός θα πραγματοποιηθεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία». Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από αρκετούς γιατρούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον, ωστόσο απηύθυνε νέα έκκληση για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών. Επιπλέον, από σήμερα όσοι θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και αυθημερόν.
Σημειώνεται ότι έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 9.780.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Περισσότεροι από 5.450.000 πολίτες είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου (52% του γενικού πληθυσμού), εκ των οποίων περισσότεροι από 4.626.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (44%). Από την περασμένη Πέμπτη έως και χθες 20.000 έφηβοι, 15 έως 17 ετών, είχαν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά για τον εμβολιασμό των εφήβων και κυρίως όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οπως ανέφερε, από πρόσφατη μελέτη σε νοσηλευόμενα παιδιά στις ΗΠΑ προέκυψε ότι το 70,6% είχαν υποκείμενα νοσήματα και το 36% αυτών παχυσαρκία, ενώ παρόμοια ποσοστά φαίνεται ότι παρατηρούνται και στη χώρα μας. «Η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της COVID-19.
Το αυξημένο βάρος σώματος με έναν σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μία χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος. Ο λιπώδης ιστός δεν είναι ένας ανενεργός ιστός, αλλά λειτουργεί ως όργανο που παράγει ένα πλήθος ουσιών που επηρεάζουν τον μεταβολισμό και το ανοσιακό σύστημα», τόνισε η καθηγήτρια.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 12 έως 14 ετών, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επιτροπή επεξεργάζεται τα δεδομένα και υπενθύμισε ότι η πλειονότητα των χωρών έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή που πρέπει να προφυλάξουν ανεμβολίαστα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Τρίτη δόση
Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι οι πρώτες ομάδες που θα τη λάβουν θα είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το θέμα της τρίτης δόσης θα εξετασθεί μετά τον Σεπτέμβριο.