Φολέγανδρος: Επίκληση ψυχικής ασθένειας από τον δράστη

Φολέγανδρος: Επίκληση ψυχικής ασθένειας από τον δράστη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα απολογείται στον ανακριτή ο 30χρονος Δημήτρης Β., που κατηγορείται για τον φόνο της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, την περασμένη Παρασκευή στη Φολέγανδρο. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος ενώπιον των αστυνομικών φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του, αναμένεται μέσω του συνηγόρου του, Γιάννη Βλάχου, να υποστηρίξει ότι είναι ψυχικά ασθενής και άρα έχει μειωμένο καταλογισμό. Μιλώντας χθες στην «Κ», ο κ. Βλάχος δήλωσε ότι ο νεαρός καθ’ ομολογίαν δράστης είχε το 2014 διαγνωσθεί με σοβαρή ψυχασθένεια, καθώς και ότι έκτοτε βρισκόταν υπό παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.  

Η δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου διεπράχθη το μεσημέρι της Παρασκευής. Είχαν μόλις φύγει με τον σύντροφό της, Δημήτρη Β., από την παραλία «Λυγαριά» της Φολεγάνδρου, όπου παραθέριζαν, όταν άρχισαν να διαπληκτίζονται μέσα στο αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 30χρονος. Αφορμή για τον τσακωμό φέρεται να στάθηκε το γεγονός ότι ακολούθησαν λάθος διαδρομή κατά την αποχώρησή τους από την παραλία. Λόγω του καβγά, ο 30χρονος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο κατέληξε σε βραχώδη περιοχή. Η 26χρονη βγήκε από το ακινητοποιημένο Ι.Χ., με τον 30χρονο να την ακολουθεί και να τη σπρώχνει στον γκρεμό. 

Ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας φέρεται να διέκρινε μώλωπες στη σορό της 26χρονης, εύρημα που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι ο 30χρονος την κτύπησε πριν τη σπρώξει στο κενό. «Ηταν ακόμα εν ζωή όταν έπεσε στη θάλασσα», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Μπογιόκας. Ο κ. Βλάχος, πάντως, ανέφερε ότι ο εντολέας του λάμβανε κατά καιρούς φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει τα ψυχιατρικά του προβλήματα (φέρεται να έπασχε από διπολική διαταραχή) την οποία, πάντως, κατά καιρούς διέκοπτε αυθαίρετα. Είπε ακόμη ότι στην κατοχή του 30χρονου βρέθηκαν, μετά τη σύλληψη, βαριά ψυχοφάρμακα. Τέλος, έκανε λόγο για «ιατρικό λάθος» αναφερόμενος στη μη συνταγογράφηση φαρμάκων από ψυχίατρο που είχε επισκεφθεί πρόσφατα. 

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βλάχου προκάλεσαν την αντίδραση του συνηγόρου της οικογένειας του θύματος, Αλέξη Κούγια. Εκανε λόγο για «αντιδεοντολογική προσπάθεια μετατροπής ενός επικίνδυνου ανθρώπου σε δήθεν θύμα μη ορθής αντιμετωπίσεως μιας δήθεν ψυχικής παθήσεώς του». «Μετά το έγκλημά του, αντί να παραδοθεί και να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από τους συγγενείς του θύματος, το μόνο που τον ενδιέφερε αυτόν και τους συγγενείς του και την υπεράσπισή του ήταν και είναι να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες της αποτρόπαιας πράξης του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η υπεράσπιση του 30χρονου θα καταθέσει αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, με τον κ. Κούγια, πάντως, να διατυπώνει την εκτίμηση ότι δεν δύναται να αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός στον δράστη, με δεδομένο ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT