Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό στα νοσοκομεία με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν πως η έξαρση κρουσμάτων ήρθε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού ήταν προφανώς αναμενόμενη. «Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα» είπε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως το στέλεχος κορωνοιού Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.
Την ίδια ώρα τόνισε πως «οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές και υπάρχει πρόβλημα».
Διαβάστε ακόμη: Όμηρος της μετάλλαξης «Δέλτα» η παγκόσμια κοινότητα
Αναφερόμενος στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ο κ. Λαζανάς σημείωσε: «Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται».
Παράλληλα, ανέφερε πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο Covid-19 στο ΕΣΥ, ενώ το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.
Διαβάστε ακόμη: Στο «μικροσκόπιο» τα νησιά μετά την έξαρση των κρουσμάτων
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως σε κάποιες περιοχές υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στους ηλικιωμένους, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για αύξηση των διασωληνώσεων.
«Η εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο καθηγητής -μιλώντας στο MEGA- , «εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας, το πόσο γρήγορα θα γίνει ο εμβολιασμός και την τήρηση των μέτρων. Δεν είναι μοιραίο να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν είναι και κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε».
Στη συνέχεια, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολισμών, υποστηρίζοντας ότι «πολλές φορές η μεγάλη πίεση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχει υποχρεωτικότητα σε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Παγκοσμίως έγιναν εκατομμύρια εμβολιασμοί χωρίς σοβαρές παρενέργειες».
Και συνέχισε: «Ο κόσμος πρέπει να πειστεί για την ασφάλεια του εμβολίου και την ηθική υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο. Δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα όπως τέθηκε ως ζήτημα. Είναι μια συζήτηση που έφυγε από τον στόχο. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος. Εφόσον σου ανατίθεται να περιποιηθείς έναν ηλικιωμένο ευάλωτο, οφείλεις να είσαι εμβολιασμένος».
Τέλος, σημείωσε ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση και τον θάνατο, ενώ σχετικά με το αν και πότε θα γίνει τρίτη δόση εμβολίου, είπε ότι αυτή μπορεί να συμβεί μετά τον Σεπτέμβριο.
Αυξημένη είναι η εισαγωγή περιστατικών covid στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. «Ευτυχώς ακόμα δεν βλέπουμε εικόνες Μαρτίου – Απριλίου. Αλλά έχουμε μεγάλη ανησυχία για την αύξηση που υπάρχει» δήλωσε η παθoλόγος στο νοσοκομείο Νίκαιας, Μαίρη Αγρογιάννη.
Σύμφωνα με την γιατρό, όσοι εισάγονται στα νοσοκομεία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.
Μάλιστα, στο νοσοκομείο της Νίκαιας, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μια 21χρονη κοπέλα που δεν έχει εμβολιαστεί αλλά και ένας 32χρονος. Αμφότεροι δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.
«Το ζήτημα είναι να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν. Θα χρειαστεί να επαναφερθούν κάποιες από τις κλινικές που λειτουργούσαν μέχρι Μάιο – Ιούνιο» συμπλήρωσε η κ. Αγρογιάννη.