Εμβολιασμός: Στοίχημα η υποχρεωτικότητα στο ΕΣΥ

Εμβολιασμός: Στοίχημα η υποχρεωτικότητα στο ΕΣΥ

Οι αρνητές, η ανησυχία για κενά, οι δυσκολίες αναπλήρωσης μέσω συμβάσεων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος αντίδρασης των εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19 είναι ο άγνωστος Χ στη δύσκολη εξίσωση διαχείρισης μιας εξαιρετικά απαιτητικής συγκυρίας για το σύστημα υγείας, αφού μια ενδεχόμενη άρνηση όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Υγείας, έως πριν από μία εβδομάδα δεν είχαν εμβολιαστεί 26.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ποσοστό 27%), εκ των οποίων οι μισοί αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αμφισβητούν αυτά τα δεδομένα, σημειώνοντας ότι το 90% του προσωπικού των νοσοκομείων έχει ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης, γεγονός που «κατεβάζει» τον αριθμό όσων δεν έχουν θωρακιστεί έναντι της νόσου σε περίπου 10.000. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι, εάν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν πεισθούν να εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου και ακολούθως τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών, θα αφήσουν πίσω τους ένα κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί από fast track τρίμηνες συμβάσεις εμβολιασμένων.

«Κάποιοι που ήταν επιφυλακτικοί έως σήμερα ή φοβόντουσαν, θα εμβολιασθούν. Ομως η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι οι οργισμένοι υγειονομικοί που λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος. «Εμείς λέμε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πειθώ. Θεωρούμε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι λάθος της κυβέρνησης και μπορεί ακόμα και να “φρενάρει” το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι αρνητές και χρησιμοποιούν ως επιχείρημά τους το γεγονός ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που γνωρίζουν από φάρμακα, εμβολιάζονται με το ζόρι». 

Ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει επίσης ότι οι σχετικές διατάξεις «δεν θα σταθούν στα δικαστήρια». Οπως επισημαίνει, η απόφαση για υποχρεωτικότητα θα πρέπει να αιτιολογηθεί πειστικά. «Το 90% των υγειονομικών είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει νοσήσει. Υπάρχουν υγειονομικοί που νόσησαν πριν από εννέα μήνες και έχουν ακόμα πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Μήπως θα έπρεπε να δούμε τη θέσπιση των τεστ αντισωμάτων σε όσους έχουν νοσήσει;»

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι εάν εφαρμοστεί η διάταξη και το υπουργείο «στείλει σπίτι τούς ανεμβολίαστους», θα υπάρξει πρόβλημα στα νοσοκομεία και δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί αυτό το προσωπικό, αφού, όπως σημειώνει, ήδη οι λίστες των επικουρικών έχουν εξαντληθεί και δεν θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον, καθώς ουδείς θα θελήσει να εργαστεί σε νοσοκομείο με τρίμηνη σύμβαση. Σημειώνεται ότι χθες το πρωί διοργανώθηκε συγκέντρωση υγειονομικών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας στο ΑΧΕΠΑ, με σύνθημα «Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα». Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, ομάδα λίγων υγειονομικών αντέδρασε στις εκκλήσεις για εμβολιασμό που απηύθυνε ο κ. Γιαννάκος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.972 νέα κρούσματα COVID-19 και 3 θανάτους. Ο δείκτης μεταδοτικότητας στην επικράτεια (Rt) εκτιμάται στο 1,23 και το ποσοστό θετικότητας λίγο πάνω από το 3,4%. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125, ενώ νέα αύξηση καταγράφηκε στις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (161). 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT