Με τον Δεκαπενταύγουστο να έχει τεθεί από τους ειδικούς ως ορόσημο κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, προκειμένου να μην τεθεί εκτός ελέγχου η διασπορά που ήδη κινείται ανοδικά, με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές, την ώρα που οι αποδράσεις από τα αστικά κέντρα για διακοπές, μειώνουν τους εμβολιαστικούς ρυθμούς.
Πιθανά νέα μέτρα στα «κόκκινα» νησιά τίθενται σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, με το νησί της Ίου, όπως ανέφερε χθες και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να μην αποκλείεται πως θα ακολουθήσει τη Μύκονο στο φάσμα των τοπικών lockdown, που είναι εύλογο ότι θα προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.
Το έκτακτο σχέδιο για Ίο και Πάρο
Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», σε Ίο και Πάρο τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από Αστυνομία και Πολιτική Προστασία.
Στην Ιο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι η διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού και εν γένει η τήρηση της τάξης. Εχουν εξάλλου προηγηθεί ο θάνατος, τα ξημερώματα της Κυριακής, μιας 18χρονης πιθανόν από ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και ενός 24χρονου Ιρλανδού που, μεθυσμένος, έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου όπου διέμενε. Αντίστοιχα, αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολιτικής Προστασίας ερευνούν επίσης ένα περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε στο νησί, με τις Αρχές να αφαιρούν αρχικά από κέντρο διασκέδασης την άδεια λειτουργίας για μη τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19 και τον ιδιοκτήτη του να καταθέτει ένσταση και να παίρνει πίσω την άδειά του μόλις 2,5 ώρες αργότερα. Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στην Πάρο, όπου επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου καταγράφηκαν στην Πάρο (5,51%), στη Μύκονο (4,27%), στην Τήνο (4,20%), στο Ρέθυμνο (3,76%) και στη Θήρα (3,40%).
Θερινό «φρένο» στους εμβολιασμούς
Εκτός της επιδημιολογικής έξαρσης, όπως προαναφέρθηκε, «αγκάθι» αποτελεί και η κάμψη στους εμβολιασμούς λόγω διακοπών.
Εκεί απέδωσε, άλλωστε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη μείωση που καταγράφεται, ενώ εισήμανε ότι αυτή τη στιγμή κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ώρες, όπως ακριβώς στο click inside.
O κ. Θεμιστοκλέους, κληθείς να σχολιάσει την κάμψη των ραντεβού εμβολιασμών, ανέφερε πως αυτή σημειώνεται και στα εμβολιαστικά προγράμματα άλλων χωρών, που δεν έχουν τον «ίδιο Αύγουστο» με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα σημειωθεί νέα αύξηση με το πέρας της περιόδου των θερινών διακοπών.
Επεσήμανε, ωστόσο, πως συνεχίζουν να κλείνονται ραντεβού, με τα νέα να ανέρχονται σε 20.000 την ημέρα και η συντριπτική πλειοψηφία για αυτά να είναι από την ομάδα 18-4 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη ομάδα είναι που καταγράφει και σημαντική αύξηση.
Ερωτηθείς για το αν μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί στον τόπο που θα παραθερίζει, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως αυτό μπορεί να γίνει, κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα. «Το λέω γιατί δεν υπάρχουν όλα τα εμβόλια παντού», πρόσθεσε.
Προέτρεψε, δε, τους πολίτες, αν το επιθυμούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για να μην χάσουν χρόνο από τις διακοπές τους. «Αυτή τη στιγμή, κάποιος μπορεί ραντεβού για τις επόμενες μία – δύο ώρες. Σαν το click inside», τόνισε.
Το τείχος ανοσίας
Ως προς την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι το ποσοστό ανοσίας βρίσκεται περίπου στο 70%. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το 54% του γενικού πληθυσμού αποδίδεται στον εμβολιασμό, το ίδιο για το 65% του ενήλικου, ενώ 440.000 πολίτες έχουν νοσήσει επισήμως, ποσοστό γύρω στο 4% με 5%. «Άρα πρέπει να είμαστε πάνω από το 70%. Το έχω ξαναπει δεν είναι να ψάχνουμε ένα μαθηματικό αριθμό που πρέπει να φτάσουμε», πρόσθεσε.
Το σημαντικότερο είναι να πείσουμε περισσότερους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, επανέλαβε και έκανε γνωστό πως για τις ηλικίες των 15-17 ετών έχουν ξεπεράσει τις 30.000 οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού.
Για το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανέφερε ότι δεν είναι στον σχεδιασμό προς το παρόν.
Τρίτη δόση
Σε ερώτηση για την τρίτη δόση εμβολίου, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δήλωσε ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι» και θα την χρειαστούν κυρίως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ηλικιωμένοι. Όμως, όπως είπε, αναμένεται το τελικό πόρισμα των επιστημόνων.
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους, προέτρεψε τις νεαρές γυναίκες, που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να εμβολιαστούν χωρίς φόβο. «Η επιστημονική κοινότητα έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα» σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει αστερίσκος», ούτε σε αυτή την κατηγορία, ούτε σε έγκυες και θηλάζουσες.
Γώγος: Και η Τήνος στα «κόκκινα» νησιά
Στο ζήτημα των νησιών και ενδεχόμενων μέτρων αναφέρθηκε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, το πρωί της Πέμπτης, στον ΣΚΑΪ.
«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα», «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Γώγος εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.
Ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.
Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.
Ο ίδιος εξήγησε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.