Κινδυνεύουν με νέα μέτρα Μύκονος και Ίος- Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών 6 νησιά ακόμα

Κινδυνεύουν με νέα μέτρα Μύκονος και Ίος- Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών 6 νησιά ακόμα

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης - Ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας σε Ίο και Μύκονο

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί προσοχή, ο ιός είναι ανάμεσα μας» και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Ο ίδίος ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Υπογράμμισε δε ότι έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις καταγράφεται ιδιαίτερα το τελευταίο 10ήμερο σε: Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.

Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.

Προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας

  • Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων: 
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Το 64% πλήρως εμβολιασμένο

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε επίσης ότι υπερέβησαν τα 5 εκατ. οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ενήλικοι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του είναι στο 64%.

«Κάποιοι δεν παίζουν μόνο με τη ζωή τους, παίζουν και με τη ζωή των υπολοίπων. Και δεν ξέρω πόσο αυτό είναι ηθικά ανεκτό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κινδυνεύουν με νέα μέτρα Μύκονος και Ίος- Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών 6 νησιά ακόμα-1

Η «Δέλτα» έχει επικρατήσει

«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζεται μια σταθεροποίηση και στην εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσε αύξηση κατά 28%.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 2.696 κρούσματα μετά από τη διεξαγωγή περισσότερων από 100.000 τεστ. Καταγράφηκαν 157 διασωληνωμένοι ασθενείς και 9 νεκροί.

«Η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας δεν είναι τιμωρητικό μέτρο» είπε και τους κάλεσε να συνεχίσουν να κάνουν self-tests.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.344, ενώ ένας στους δύο είναι κάτω των 54 ετών. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι όσοι νοσούν το τελευταίο διάστημα», είπε.

Όσον αφορά στην πηγή της διασποράς των κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνεται κυρίως ενδοοικογενειάκά, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

«Το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ξεκάθαρο», τόνισε, δίνοντας συγκριτικά στοιχεία.

«Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι το πιο δυνατό όπλο», είπε για να προσθέσει: «Η Μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, έχει επικρατήσει».

Ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο προφίλ των εμβολιασμένων, λέγοντας ότι «το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο».

Σημείωσε ότι «αν εκτεθούμε σε μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε», πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο εμβολιασμός μειώνει το φορτίο στη μύτη και δεν μεταδίδουμε εύκολα».

Κοκκίνισε η χώρα

Δεν είναι καλά τα νέα για την Ελλάδα στους εβδομαδιαίους χάρτες ECDC, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει κοκκινίσει.

Με «κίτρινο» χρώμα απεικονίζεται η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η υπόλοιπη χώρα χρωματίζεται με διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου.

Έρευνα ΙΣΑ

Το 68% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια, το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό, ενώ το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT