Εμβολιασμός: Τη μάχη θα κρίνουν οι διστακτικοί

Εμβολιασμός: Τη μάχη θα κρίνουν οι διστακτικοί

Επιστήμονες εξηγούν στην «Κ» πώς η σωστή πληροφόρηση θα πείσει επιπλέον συμπολίτες μας να εμπιστευθούν τον εμβολιασμό

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο καθοριστικό σημείο όπου θα πρέπει να πεισθούν οι διστακτικοί ώστε να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία». Εως και την Παρασκευή είχε εμβολιαστεί το 64% των ενηλίκων, ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί σε περίπου 50.000 με 60.000 την ημέρα, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες δύο εβδομάδες και λόγω των διακοπών του Αυγούστου. Ωστόσο είναι σαφές ότι πλέον το πρόγραμμα έχει πλησιάσει τον πιο σκληρό πυρήνα των διστακτικών και των αρνητών των εμβολίων. Και ενώ για τους αρνητές οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, οι διστακτικοί με τη σωστή πληροφόρηση και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να πάρουν την καλύτερη γι’ αυτούς απόφαση. 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πέφτει ο ρυθμός εμβολιασμών

«Εκτιμώ ότι το ποσοστό των αρνητών στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 7%-8%. Με τους αρνητές δεν υπάρχει επικοινωνία. Δεν θα ακούσουν ό,τι τους πούμε. Οι υπόλοιποι από τους πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί διστάζουν. Αλλά είναι επίμονοι στον δισταγμό τους», σημειώνει στην «Κ» η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Ο φόβος για παρενέργειες και για ενδεχόμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις, η τάση του ατόμου να προτιμά τη θεραπεία από την πρόληψη, που εκφράζεται και με αμφιβολία ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, υποδαυλίζονται από την παραπληροφόρηση μέσω Διαδικτύου, η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου, «συνδέει τέρατα και σημεία με τα εμβόλια». Και είναι ο ρόλος των ειδικών να προσεγγίσουν τους διστακτικούς με συγκεκριμένη διαδικασία και «σκαλοπάτια». 

«Πρώτα πρέπει να δεις εάν το άτομο θέλει να ακούσει τι έχεις να του πεις. Μετά θα πρέπει να τον αφήσεις να εκφράσει το προβληματισμό του. Αφού το κάνει αυτό, του δίνεις τις απαντήσεις που ζητεί στα θέματα που τον απασχολούν. Και τέλος, του δίνεις τον χρόνο που χρειάζεται να επεξεργαστεί αυτά που έχει ακούσει ώστε να αποφασίσει σε δεύτερο χρόνο τι θα κάνει. Δεν επιζητούμε με μία συνάντηση να αποδεχθεί ο διστακτικός τον εμβολιασμό», τονίζει η κ. Θεοδωρίδου. 

«Μια σημαντική παράμετρος για να αποφασίσει κάποιος να κάνει το εμβόλιο είναι πώς εκτιμά ο ίδιος τον κίνδυνο. Η εκτίμηση του κινδύνου από το κάθε άτομο είναι διαφορετική και συχνά δεν προσεγγίζεται με τη λογική. Ποιο είναι πιο λογικό επιχείρημα από το ότι κινδυνεύει κάποιος να πεθάνει από την COVID-19 εάν δεν εμβολιαστεί; Οταν το 30% των ηλικιωμένων που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πείθεται από αυτό το επιχείρημα, δεν ξέρω τι μπορεί να το πείσει», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης. 

Εμβολιασμός: Τη μάχη θα κρίνουν οι διστακτικοί-1

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «θεωρούμαστε ένα κράτος της Δύσης που έχει με επιτυχία εξαφανίσει μέσω εμβολιασμού πολλά λοιμώδη νοσήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε δει τις καταστροφικές τους επιπτώσεις. Ακόμα και γιατροί που δεν έχουν δει την “άλλη πλευρά”, δεν κάνουν σωστή εκτίμηση του κινδύνου. Ακούω από γονείς ως επιχείρημα ότι τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά, οπότε δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν. Την ίδια όμως στιγμή θεωρούν δεδομένο ότι θα εμβολιάσουν τα παιδιά έναντι της πολιομυελίτιδας, η οποία έχει πλέον εξαφανιστεί. Η πιθανότητα θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είναι μία-δύο στο εκατομμύριο εμβολιασμών, όταν με τη χρήση αντισυλληπτικών οι πιθανότητες είναι 500 έως 1.000 ανά εκατομμύριο και με το κάπνισμα 1.700 ανά εκατομμύριο». 

Στη στάση των διστακτικών σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι γιατροί, και όπως τονίζουν οι καθηγητές Θεοδωρίδου και Ζαούτης θα πρέπει να εκπέμπουν ένα κοινό μήνυμα. «Ενα άτομο διστάζει όταν βλέπει ανθρώπους που λόγω της ιδιότητάς τους θα έπρεπε να γνωρίζουν για τα εμβόλια, να υποστηρίζουν ανυπόστατες θεωρίες για παρενέργειες ή να δίνουν διαφορετικές οδηγίες», επισημαίνει η κ. Θεοδωρίδου. Ο κ. Ζαούτης σημειώνει «έχω ακούσει τρελά πράγματα. Μια γιατρός δεν άφηνε γυναίκα που θηλάζει να εμβολιαστεί, λέγοντας ότι αυτή είναι η άποψή της, και σε αντίθεση με τις συστάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων. Γιατρός προέτρεπε άτομο που λαμβάνει αντιβιοτικό λόγω ωτίτιδας να αναβάλει τον εμβολιασμό. Και σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα δίνονται οδηγίες για την αποφυγή αλκοόλ για κάποιες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά από επίσημες πηγές για το αλκοόλ και το εμβόλιο! Και μπορεί η σύσταση αυτή να μην αποτρέψει κάποιον να εμβολιαστεί, αλλά όταν ένα άτομο λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα, αυτό δημιουργεί την υποψία ότι υπάρχει κενό στη γνώση μας για τα εμβόλια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT