Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Ζήρια, στην Αιγιάλεια Αχαΐας, αλλά παραμένει σε εξέλιξη.
Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί τα εναέρια μέσα και στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, ενώ ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων.
Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο, στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στην περιοχή Λαμπίρι. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο εθνικός διοικητής πολιτικής προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, η περιφερειακή συντονίστρια πολιτικής προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι της περιφέρειας και του δήμου Αιγιαλείας.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «δόθηκαν στοιχεία για την πορεία της φωτιάς και για τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν», προσθέτοντας ότι «ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, διότι όταν έχεις τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια περιφερειακή ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».
Επίσης, ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση συνεργασία με όλους και ό,τι μας ζητήθηκε από πλευράς περιφέρειας το δώσαμε, όπως μηχανήματα και υδροφόρες, ώστε να διευκολύνουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».
Ο πρώτος απολογισμός
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το αποτύπωμα της πυρκαγιάς στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό.
Εκτός των καμμένων δασικών και αγροτικών εκτάσεων, όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».
Επιπλέον, 16 πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, και ένας με εγκαύματα στο χέρι.
Οκτώ εξ αυτών, μεταξύ τους και ο τελευταίος, χρειάστηκε να νοσηλευτούν, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η ζωή τους.
ΓΓΠΠ: Άμεση η κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα
Όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, τόσο τα μέσα της Πυροσβεστικής (εναέρια, επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα) όσο και το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν και ήταν «μέσα στο χρόνο επιφυλακής τους».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, «τα εναέρια μέσα παρά τις παράλληλες εξαιρετικά δύσκολες φωτιές σε Κρανίδι και Αλμυρό (καθώς χρειάστηκαν και εκεί) ήταν μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους, πάνω από τη φωτιά. Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε ακαριαία ενώ 2 μηνύματα 112 έφυγαν στοχευμένα για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν».
Όσον αφορά την ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στις απομακρύνσεις των πολιτών, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο τη νέα όσο και την παλιά εθνική οδό, αλλά και κάθε κάθετο προς τις πληγείσες περιοχές δρόμο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο και εγκλωβισμός των οχημάτων πυρόσβεσης». Ακόμη, «το λιμενικό σε πλήρη κινητοποίηση με λέμβους, σκάφη και ιδιωτικά πλοιάρια ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες με ασφάλεια από θαλάσσης. Το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φωτιάς στον αιγιαλό και στην ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν από όλη τη χώρα στην περιοχή και με ειδική πτήση του αεροσκάφους ΑΤR της γγΠΠ, 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από Θεσσαλονίκη, οι οποίοι όλο το βράδυ, ακόμα και τώρα, επιχειρούν». Παράλληλα και το ΕΚΑΒ συνέδραμε στην όλη προσπάθεια καθώς, απέστειλε κινητή μονάδα στο σημείο της πυρκαγιάς και 2 μονάδες στο Αίγιο, ενώ οι υγειονομικές αρχές και τα Νοσοκομεία τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή.
Από την πλευρά της η τοπική αυτοδιοίκηση συνέβαλε κι εκείνη, καθώς, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα με υδροφόρες και μηχανήματα, αναλαμβάνοντας και την φιλοξενία και φροντίδα των πληγέντων.
«Οι εθελοντικές ομάδες ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα υπό την καθοδήγηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλλαν τα μέγιστα», σημειώνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, όπως τονίζουν, «η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής δια του Αρχηγού της αντιστρατήγου Στ.Κολοκούρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ήταν στο πεδίο, μπροστά στη φωτιά, μαζί με τους πυροσβέστες, για να συντονίσουν, να οργανώσουν, να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις»
«Ο ΓΓΠΠ Βασίλης Παπαγεωργίου και ο ίδιος ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, μαζί με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και διατηρούσαν τον έλεγχο της πραγματικά δύσκολης αυτής κατάστασης -μιας πυρκαγιάς με ανέμους και ριπές 6 μποφόρ που κατευθυνόταν μέσα από συμπαγές πευκόφυτο δάσος με μεγάλα θερμικά φορτία προς τους οικισμούς της περιοχής», σημειώνουν.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ