Συμβολική διαμαρτυρία για τα μέτρα στην Πάρο

Συμβολική διαμαρτυρία για τα μέτρα στην Πάρο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταστηματάρχες της Νάουσας στην Πάρο αποφάσισαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή, πρώτη μέρα του μήνα, σε ένδειξη συμπαράστασης σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που εντοπίσθηκαν σε ελέγχους της Αστυνομίας να παραβιάζουν τις διατάξεις για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Aτομα που σχετίζονται με τα καταστήματα που έκλεισαν είπαν στην «Κ» ότι «οι όρθιοι για τους οποίους έγραψαν τα μαγαζιά οι αστυνομικοί ήταν ένας ή δύο», αλλά τόσο πηγές της Αστυνομίας όσο και άλλες πηγές της αγοράς της Νάουσας έλεγαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο τη μέρα της παράβασης. «Πέρυσι θεωρούμε ότι μας έκλεισαν άδικα», είπε στην «Κ» καταστηματάρχης, «φέτος ζητήσαμε και μέσω του δημάρχου Μάρκου Κωβαίου να αστυνομευθεί η κίνηση των μαγαζιών στα παλιό λιμάνι καλύτερα. Αν δεν το θέλαμε, ας βάζαμε οι ίδιοι σεκιούριτι στα μαγαζιά μας να αστυνομεύουμε τη συμπεριφορά των πελατών μας που είναι όλοι πολύ νέοι και δεν παίρνουν πάντα από λόγια». 

Mε 140 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους το Σαββατοκύριακο και χθες, η Πάρος περιλαμβάνεται σταθερά στους προορισμούς με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Τα rapid tests μία φορά την εβδομάδα στο προσωπικό έδειξαν ότι ακόμα και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων εμφανίσθηκαν θετικά κρούσματα επειδή δεν τηρούνταν τα απλά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς σε τοποθεσίες του νησιού και εκτός Νάουσας παρουσιάζονταν φαινόμενα συνωστισμού. Ενας από τους καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αστυνομία «καλή», αλλά θεωρεί ότι «τα μέτρα είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν εξαιτίας της ρυμοτομίας του παλιού λιμανιού της Νάουσας αλλά και της διάταξης που απαγορεύει τους ορθίους σε μαγαζιά που σερβίρουν ποτά».

Ενα πολύ γνωστό εστιατόριο έκλεισε στο Πίσω Λιβάδι, ενώ οι Αρχές ανακάλυψαν περιπτώσεις ξένων υπηκόων που ετοιμάζονταν να επιβιβασθούν στο αεροπλάνο, αν και είχαν βγει θετικοί μία εβδομάδα νωρίτερα και δεν είχαν αρνητικοποιηθεί. Ο ΕΟΔΥ τους έστειλε σε ξενοδοχείο καραντίνας στο νησί. Πάντως η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ προσθέτουν στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού και τους επισκέπτες –εκείνους που φθάνουν στο νησί τουλάχιστον με πλοία– ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να υπολογίζεται στον πραγματικό πληθυσμό του νησιού, που είναι τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερος από εκείνον που εμφανίζεται στην απογραφή του 2011. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς, στην Πάρο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 100.000 επισκέπτες, σχεδόν όσοι και την ίδια περίοδο του 2019 και πάντως πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT