Με μία σημαντική αναζωπύρωση που οδηγούσε τη φωτιά από το όρος Πατέρας προς την πλευρά της Μάνδρας έκλεισε η χθεσινή μέρα, που τις πρώτες πρωινές ώρες και το μεσημέρι είχε δημιουργήσει αισιοδοξία για την οριοθέτηση και τελικά τον έλεγχο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας. Προηγουμένως, τη νύχτα της Δευτέρας, η φωτιά απουσία αεροπορικών μέσων είχε κατακάψει την περιοχή Αγιος Γεώργιος.
«Ως τις 3 τα ξημερώματα που πέσαμε να ξεκουραστούμε την πήγαινε ο άνεμος προς τα Βίλια, αλλά ξαφνικά ξυπνήσαμε και ήταν μέσα στα σπίτια μας», είπε στην «Κ» ο Θανάσης Τσ., που έσωσε το σπίτι του με τη βοήθεια του γιου του, αλλά δεν κατάφερε να σώσει το γειτονικό σπίτι που κάηκε. Χρειάσθηκε να διασχίσουμε ένα απόκοσμο καμένο τοπίο ώς την πλατεία του Αγίου Γεωργίου όπου είχε σταματήσει ο δήμαρχος Μάνδρας για να ξαποστάσει σε ένα πεζοδρόμιο. Στη διαδρομή των 2 χιλιομέτρων πλάι στις πεσμένες κολόνες της ΔΕΗ και στα καλώδια που βρίσκονταν απειλητικά στο οδόστρωμα, Πολωνοί πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις.
«Εχουμε στέρεες ενδείξεις ότι μας έκαψαν», ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης. «Βρέθηκαν γκαζάκια, ο άνεμος ήταν ανατολικός, δηλαδή κατηύθυνε τη φωτιά προς Πόρτο Γερμενό και είχε ξεσπάσει μια μεγάλη πυρκαγιά στην άλλη άκρη της Αττικής, στην Κερατέα, τις προηγούμενες ώρες».
Η καύσιμη ύλη στο παρθένο δάσος, τμήμα του οποίου χρησιμοποιείται για ρητίνευση, είναι πολλή παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγιναν συστηματικοί καθαρισμοί.
Χθες το μεσημέρι, στα Βίλια και στο όρος Πατέρας επιχειρούσαν ταυτόχρονα 9 και 10 πτητικά μέσα και το Μπεριέφ, χωρίς να είναι πάντα σε θέση να ελέγξουν την πυρκαγιά και ενώ ο αέρας είχε πέσει, ή όταν έφθανε τα 2-3 μποφόρ κατηύθυνε το κυρίως μέτωπο προς τα καμένα.
Συνήθως έμενε ένα σημείο μέσα στο δάσος, για το οποίο δεν υπήρχαν πεζοπόρα τμήματα να το σβήσουν εντελώς, με αποτέλεσμα να ακολουθεί κάποια αναζωπύρωση που δημιουργούσε νέα ανάγκη για πτητικά μέσα. Αυτός ο φαύλος κύκλος δημιουργούσε διαρκώς την ανάγκη για νέα επιστράτευση των πτητικών μέσων, οι χειριστές των οποίων ενεργούσαν επί ώρες καταστέλλοντας μια φωτιά που δεν έσβηνε εντελώς. Πάντως, ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρ. Στάθης, είπε στην «Κ» ότι εκτός από τους Πολωνούς και οι Ελληνες πυροσβέστες έμπαιναν μέσα στο δάσος εκεί όπου είχαν πρόσβαση, κάτι που ήταν δυνατόν να γίνει στα λιγότερα σημεία.
Σημαντική βοήθεια προσέφεραν οι ντόπιοι εθελοντές από τον «Εθελοντικό Σύλλογο Πατέρα» και τα Βίλια, που άνοιγαν ζώνες «με δικά τους αλυσοπρίονα». Συνολικά εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί και ένα γηροκομείο, οι τρόφιμοι του οποίου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (Δυτικής Αττικής) και δύο θετικοί στον κορωνοϊό στο Θριάσιο. Ενδεικτική της ύφεσης της φωτιάς χθες το πρωί ήταν και η τάση επιστροφής κάποιων από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου λίγο πριν από την απογευματινή αναζωπύρωση στο όρος Πατέρας.