Ερευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον καθηγητή Κούβελα

Ερευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον καθηγητή Κούβελα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να εξετασθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων παρήγγειλε ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης με αφορμή την ανάρτηση του καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα αναφορικά με τα προβλήματα υγείας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και την πιθανή σύνδεσή τους με τον εμβολιασμό. Ο κ. Κούβελας είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχόλιο με το οποίο προέτρεπε τον κ. Χαρδαλιά και τους θεράποντες ιατρούς του να δηλώσουν το έμφραγμα που υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στον ΕΟΦ ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου. Η έρευνα για το συγκεκριμένο σχόλιο ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ, χθες, παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι από την αρχή της πανδημίας COVID-19 έχει τοποθετηθεί υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και προσθέτει ότι «ο εμβολιασμός για τον SARS-COV2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά και αποτελούν το κυριότερο όπλο της επιστήμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ιδίως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχουν σημαντικό όφελος από τον εμβολιασμό, που υπερβαίνει κατά πολύ τον οποιαδήποτε κίνδυνο από πιθανές σπάνιες επιπλοκές. Οσον αφορά τη σχέση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, η ΕΚΕ δηλώνει ρητά ότι καμία τέτοια συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί, ούτε αναφερθεί με τη χρήση των μέχρι τώρα εμβολίων, τόσο στις κλινικές δοκιμές τους όσο και στην εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό».

Η ανάρτηση του κ. Κούβελα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις του επιστημονικού κόσμου και δημόσιες παρεμβάσεις συναδέλφων του, οι οποίοι αποδοκίμαζαν την τοποθέτησή του αμφισβητώντας ευθέως την επιστημονική τεκμηρίωσή της και καλούσαν τους επίσημους φορείς να λάβουν θέση για το θέμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT