Μέτρα για ανεμβολίαστους: Ανάμεικτες αντιδράσεις στον τομέα του πολιτισμού

Μέτρα για ανεμβολίαστους: Ανάμεικτες αντιδράσεις στον τομέα του πολιτισμού

Οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Θεατρικών Παραγωγών Διονύση Παναγιωτάκη, το γενικό πλαίσιο μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών στους κλειστούς χώρους πολιτισμού. Ο κ. Παναγιωτάκης σκοπεύει να προσαρμοστεί ως επιχειρηματίας στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ορίζουν ότι στα κλειστά θέατρα θα έχουν πρόσβαση είτε μόνον οι εμβολιασμένοι είτε και οι ανεμβολίαστοι που έχουν κάνει rapid test εντός 48 ωρών, με την πρώτη επιλογή να επιτρέπει χωρητικότητα 100%. 

Ωστόσο, κάποιοι προβληματισμοί παραμένουν: «Επειδή στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί περίπου ο μισός πληθυσμός, η πληρότητα ενός χώρου δύσκολα θα φτάνει στο 100%. Από την άλλη, αν κάποιος επιλέξει να δέχεται και ανεμβολίαστους, τότε μια μερίδα θεατών θα φοβάται να προσέλθει. Χρειάζεται λοιπόν να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης προς τον κλάδο», λέει ο κ. Παναγιωτάκης. 

Αλλοι επιχειρηματίες, όπως ο Πάνος Κατσαρίδης (που πρώτος είχε ανακοινώσει ότι θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους θεατές στις σκηνές του), κρίνουν απαραίτητη μια διευκρίνιση για το ποσοστό πληρότητας που θα ισχύει σε όσους χώρους υποδέχονται και ανεμβολίαστους, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός. 

Τα πράγματα, πάντως, δυσχεραίνουν ιδιαίτερα για τις μουσικές σκηνές, στις οποίες θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες πολίτες. «Η δυνατότητα πρόσβασης από ανεμβολίαστους με rapid test θα πρέπει να δοθεί και στον μουσικό χώρο και όχι μόνο για καθήμενους», λέει η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. «Ειδάλλως μένει εκτός μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών. Μην ξεχνάμε ότι έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του πληθυσμού και κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικίες, που δεν προτιμούν τα μουσικά θεάματα. Επιπλέον, ειδικά όσοι φέρνουν ξένα ονόματα, δεν προλαβαίνουν να προγραμματίσουν το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται επομένως στήριξη των επιχειρήσεών μας, με επιδότηση ενοικίων, αναστολή εργασίας κ.ά.». 

Από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν και οι κινηματογράφοι, ιδιαίτερα οι 12μηνης λειτουργίας (χειμερινοί), οι οποίοι παρέμειναν είτε κλειστοί είτε μισοέρημοι αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, οι κινηματογραφικές αίθουσες θα λειτουργήσουν αυτόν τον χειμώνα κανονικά, με κάποιες φυσικά προϋποθέσεις για κοινό και εργαζόμενους: εκεί θα έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες αλλά και μη εμβολιασμένοι, που θα επιδεικνύουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ 48 ωρών. Οι δε επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε COVID Free προβολές (μόνο για εμβολιασμένους) με το 100% της χωρητικότητας ή μεικτές με περιορισμένη – το σχετικό ποσοστό επίσης δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν.

Οσο για τις αντιδράσεις των αιθουσαρχών στα μέτρα, είναι προς το παρόν συγκρατημένες, αφού οι πάντες πρέπει να οργανωθούν και να υπολογίσουν τη σχέση κόστους – περιθωρίου κέρδους με τα νέα δεδομένα. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου «Αθήναιον», Δημήτρη Γάκα, μας ξεκαθάρισε πως θα ανοίξει στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ προσανατολίζεται προς τη λύση των μεικτών προβολών. Μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι πολυκινηματογράφοι, η πλειονότητα του κοινού των οποίων ανήκει στις μικρότερες ηλικίες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Τα δε επιπλέον 10 ευρώ του rapid test πιθανότατα θα αποθαρρύνουν την κινηματογραφική έξοδο ενός ανεμβολίαστου. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT