Αντιπλημμυρική οχύρωση της βόρειας Εύβοιας

Αντιπλημμυρική οχύρωση της βόρειας Εύβοιας

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα ολοκληρωθεί η βασική μελέτη – Μηχανήματα άρχισαν ήδη να επιχειρούν σε ρέματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται η προσπάθεια για την αντιπλημμυρική οχύρωση των πυρόπληκτων περιοχών της βόρειας Εύβοιας. «Ηδη μηχανήματα και συνεργεία της περιφέρειας και του δήμου επιχειρούν σε ρέματα στα καμένα για να αυξήσουν τις δυνατότητες σε παροχή όγκου νερού», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας.

Παράλληλα, στην περιοχή τις δύο προηγούμενες ημέρες βρέθηκε ομάδα ειδικών επιστημόνων (κυρίως δασολόγοι και καθηγητές Ορεινής Υδρονομίας) με επικεφαλής τον δασολόγο – περιβαλλοντολόγο, σύμβουλο του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Βάρρα, με βασικό αντικείμενο την εξέταση του χώρου ώστε να εκπονηθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η βασική μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα, με βάση την οποία θα βγουν οι εξειδικευμένες μελέτες έργων. 

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Ιστιαίας, με συμμετοχή μεταξύ άλλων του κλιμακίου των επιστημόνων, του δημάρχου Γ. Κοντζιά, στελεχών του δασαρχείου και της αυτοδιοίκησης, των συνεταιρισμών υλοτόμων Εύβοιας και της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, που στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» θα χρηματοδοτήσει τα έργα υλοτομίας. 

Χθες, οι επιστήμονες περπάτησαν σε περιοχές των καμένων για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση των αναγκαίων μέτρων.

«Αυτό που ζήσαμε είναι ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κοντζιάς. «Εδώ είμαστε συνηθισμένοι από δύσκολες καταστάσεις και μάχες με ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και άλλα, όμως αυτό που εκδηλώθηκε ήταν τρομερό», συμπληρώνει. Ο δήμαρχος αμφισβητεί ορισμένες αναφορές για μικρότερη καταστροφή απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί: «Από όπου πέρασε η φωτιά σάρωσε τα πάντα. Πολλά δάση του δήμου μας καταστράφηκαν σε ποσοστό 95%-100%». Μάλιστα, ο κ. Κοντζιάς υπολογίζει πως ο τελικός απολογισμός για τη βόρεια Εύβοια θα ξεπεράσει τις περίπου 500.000 στρέμματα των δορυφορικών καταγραφών, καθώς δεν υπολογίζονται οι κλίσεις του εδάφους.

Στη σύσκεψη με τους ειδικούς επιστήμονες συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, που έχουν καθοριστικό καθήκον τη δημιουργία των κορμοδεμάτων και των κλαδοδεμάτων εκεί όπου απαιτείται για να συγκρατηθεί το χώμα. Αμεσα πρέπει να κοπούν τα καμένα δέντρα, ενώ μεσοπρόθεσμα θα εξεταστούν πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις υδρονομίας, όπως μικρά φράγματα.

«Στα έργα που θα γίνουν πρέπει να απασχοληθεί πρωτίστως κόσμος από την περιοχή που δούλευε μέσα στο δάσος και το γνωρίζει. Ρητινοκαλλιεργητές και δασεργάτες είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό θέλει η τοπική κοινωνία, αυτό είναι και δική μας απαίτηση και όπως καταλαβαίνω και κυβερνητική προσέγγιση. Βεβαίως οι κάτοικοι μιλούν για εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές», λέει ο κ. Κοντζιάς.

Οσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα των παρεμβάσεων, σημειώνει πως «υπάρχουν τα άμεσα μέτρα, υπάρχουν τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτά. Το ζητούμενο είναι να περιποιηθούμε το δάσος, να αναπτυχθεί σωστά κι αυτό είναι έργο δεκαετιών».

Ταυτόχρονα, επιταχύνονται τα έργα αντιπλημμυρικής οχύρωσης του οικισμού της Ιστιαίας, με την έγκριση μελέτης για έργο 11 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως μας είπε ο δήμαρχος. «Κάθε χρόνο η Ιστιαία ταλαιπωρείται από πλημμύρες. Με το έργο αυτό αντιμετωπίζουμε σημαντικό μέρος του προβλήματος».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT