Εντατικοί καθαρισμοί στα ρέματα της Αττικής

Εντατικοί καθαρισμοί στα ρέματα της Αττικής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου για τον καθαρισμό των ρεμάτων πριν από τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις βρίσκονται τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, σε καθημερινή βάση και με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών σε βουνά και πλαγιές της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της χώρας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φέτος για ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς μεγάλες δασικές εκτάσεις κάηκαν και δεν θα υπάρχουν τα δέντρα για να συγκρατήσουν νερά, λάσπη και φερτά υλικά.

Hδη από την αρχή της εβδομάδας τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν σε ρέματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της περιφερειακής αρχής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός: του ρέματος Παπαφλέσσα από την οδό Αιτωλίας έως την οδό Θράκης του Δήμου Αγίας Παρασκευής· του ρέματος πλησίον της Μονής Δαφνίου του Δήμου Χαϊδαρίου· του ρέματος Κλεοπάτρας από την οδό Αλέξανδρου Παπάγου έως την οδό Σκουφά του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού· του ρέματος Ιλισού από την οδό Σωρανού του Εφεσίου έως την οδό Αναστάσεως του Δήμου Παπάγου – Χολαργού· του ρέματος Χαλανδρίου από την οδό Σολωμού έως την οδό Ιωαννίνων του Δήμου Χαλανδρίου.

Η διαφορά φέτος

Εντατικοί καθαρισμοί στα ρέματα της Αττικής-1

Oπως ειπώθηκε από συνεργάτες της περιφερειακής αρχής, «καθαρισμοί των ρεμάτων πάντα πραγματοποιούνταν αυτή την περίοδο, κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο της κοίτης και τη στήριξη των πρανών. Η διαφορά φέτος είναι πως η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πιο εντατικά, ακόμα πιο προσεκτικά, ενώ θα επαναληφθεί σε μερικές μέρες. Γιατί σήμερα μπορεί να καθαριστεί ένα ρέμα και σε μερικές μέρες να γίνει απόθεση σκουπιδιών και να υπάρχει πρόβλημα».

Επίσης, ιδιαίτερο βάρος δίνει η Περιφέρεια Αττικής στην επιτάχυνση της εκτέλεσης των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων. «Με στοχευμένες δράσεις δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, με στόχο την καλύτερη θωράκιση της Αττικής και των πολιτών από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. Σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τους δήμους και την αποκεντρωμένη διοίκηση, θα κινηθούμε άμεσα προκειμένου οι πρώτες βροχές να μας βρουν απόλυτα έτοιμους», δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Σε συνάντηση του περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος Κώστα Αραβώση συζητήθηκε η επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητήθηκε να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την εκτέλεση των έργων στα Γεράνεια όρη, λόγω της τεχνογνωσίας της, παρότι είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της. Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η διάθεση της Περιφέρειας να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης των συνεπειών των πυρκαγιών είναι δεδομένη, ωστόσο επισήμανε πως, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας που διαθέτουν πολυετή εμπειρία, ο χρόνος που απαιτείται για τις μελέτες αλλά και τις διαδικασίες δημοπράτησης των συγκεκριμένων έργων, ακόμη και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είναι πάνω από 10 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως, για να μπορέσει η Περιφέρεια να συμβάλει ουσιαστικά και με γρήγορα βήματα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι αφενός η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών μέσω νομοθετικής ρύθμισης και αφετέρου η διασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT