Απλούστερη η κοπή δένδρων

Σε πυρόπληκτες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες. Προσεχώς αλλαγές για εντός σχεδίου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία με την οποία οι ιδιώτες θα μπορούν να κόψουν καμένα δένδρα μέσα στις ιδιοκτησίες τους σε πυρόπληκτες εκτός σχεδίου περιοχές καθόρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο δασαρχείο και να αποδείξουν, προφανώς, ότι η ιδιοκτησία στην οποία αναφέρονται είναι δική τους. Θα ακολουθεί αυτοψία από τη δασική υπηρεσία, αλλά αν αυτή δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει στην κοπή με μια απλή κοινοποίηση. Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να απλοποιήσει το κλάδεμα δένδρων και στις εντός σχεδίου περιοχές.

Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, αφορά την κοπή καμένων δασικών που βρίσκονται σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες εκτός οικισμών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. 

Τα βασικά βήματα

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία:

– Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στο δασαρχείο για το κόψιμο των καμένων δένδρων.

– Στην αίτηση πρέπει να επισυνάψει τίτλο ιδιοκτησίας (προφανώς, για να μην υλοτομεί όποιος θέλει και όπου θέλει) και πιστοποιητικό ότι η έκταση δεν είναι δασική (αν υπάρχει). Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της Πυροσβεστικής περί εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Κατόπιν το δασαρχείο θα πραγματοποιεί αυτοψία στο οικόπεδο προκειμένου να διαπιστώσει την ακρίβεια των δηλωθέντων και να προσημειώσει τα δασικά δένδρα που θα κοπούν. Στη συνέχεια, θα εκδίδεται άδεια κοπής και δελτίο μεταφοράς και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προχωρήσει. Αν όμως η δασική αρχή δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες, τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα απλά να ενημερώσει το δασαρχείο και να προχωρήσει στο κόψιμο των καμένων δένδρων.

Αυτά για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες μέσω νέας απόφασης να τροποποιήσει τη διαδικασία για το κλάδεμα των δένδρων (δασικών ή μη) στις εντός σχεδίου περιοχές, διαδικασία που από το 2014 ελέγχεται από τις πολεοδομίες και όχι από τα δασαρχεία. Αυτό που το υπουργείο θα υποδείξει είναι ότι οι πολίτες θα μπορούν με μια απλή κοινοποίηση να προχωρούν σε εργασίες κλαδέματος (όχι κοπής) όλων των δένδρων (και των πεύκων), καθώς σήμερα απαιτείται άδεια για τα δασικά είδη. Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν από φυσικές καταστροφές, αναδείχθηκε μια σειρά από δυσλειτουργίες στη διαδικασία αδειοδότησης για κλάδεμα δένδρων, με συνυπευθυνότητα πολλών υπηρεσιών ή παραπομπή των ενδιαφερομένων από τη μία υπηρεσία στην άλλη, δυσλειτουργίες που πολλές φορές οδηγούν σε εγκατάλειψη του εγχειρήματος με καταστροφικές, όπως αποδείχθηκε, επιπτώσεις. 

Χθες, πάντως, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3995Β), άρα τίθεται σε ισχύ, η απόφαση του υπουργείου Υποδομών που ορίζει τις προθεσμίες και τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Μεταξύ άλλων ορίζει:

– Οι αιτήσεις για χορήγηση των δόσεων της στεγαστικής συνδρομής αλλά και της αυτοστέγασης υποβάλλονται εντός επτά μηνών από την αναγνώριση του ιδιοκτήτη ως δικαιούχου.

– Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής όσων τα σπίτια κρίθηκαν κατεδαφιστέα πρέπει να συνοδεύεται από πρωτόκολλο αυτοψίας, από τίτλο ιδιοκτησίας και δήλωση ότι δεν λαμβάνεται αρωγή από άλλον φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT