«Εκτός μάχης» τίθενται από χθες χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιες μονάδες υγείας, που δεν εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19 εντός της διορίας που τους έθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως και χθες το απόγευμα είχαν εκδοθεί 5.895 πράξεις αναστολής καθηκόντων για ανεμβολίαστους εργαζομένους νοσοκομείων –δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ– οι οποίες είτε είχαν ήδη επιδοθεί είτε ήταν στη διαδικασία επίδοσης. Ετσι, σε κάποια νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι εργάστηκαν κανονικά, αφού ακόμα δεν είχαν λάβει τις σχετικές πράξεις, ενώ σε άλλα νοσοκομεία ενημερώθηκαν κατά την άφιξη στην εργασία τους ότι είχαν τεθεί εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας.
Πρόβλεψη για 10.000
Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι σε αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού, για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι, θα τεθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι δημόσιων νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων φορέων του υπουργείου Υγείας (τον εν λόγω αριθμό επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος).
Ωστόσο, ακριβή αριθμό περίμεναν οι αρμόδιες υπηρεσίες χθες το βράδυ, μετά και τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω της ΗΔΙΚΑ και του Μητρώου Εμβολιασμών, με δεδομένο ότι πολλοί έσπευσαν να εμβολιαστούν ακόμα και χθες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου από τους 1.450 εργαζομένους, ήταν έως προχθές ανεμβολίαστοι 110, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 εμβολιάστηκαν χθες. Στο «Γ. Γεννηματάς», από τους 2.345 εργαζομένους, 121 δεν είχαν κάνει έως χθες το μεσημέρι το εμβόλιο, ενώ στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου –όπου εργαζόμενοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας εντός του νοσοκομείου φτάνοντας στο γραφείο του διοικητή– από τους περίπου 2.200 εργαζομένους δεν είχαν εμβολιαστεί 145.
Οπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, η χθεσινή ημέρα κύλησε ομαλά χωρίς να σημειωθούν μη διαχειρίσιμα προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών τμημάτων των νοσοκομείων, ενώ και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το προσωπικό που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά νοσοκομεία ανά την επικράτεια, κινήθηκαν σε «ανεκτό επίπεδο».
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την κατάσταση που διαμορφώνεται στις δημόσιες μονάδες υγείας. Οπως είπε, «θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος θα εφαρμοστεί». Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απηύθυνε νέα έκκληση προς τους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας να εμβολιαστούν έστω και τώρα για να είναι ασφαλείς «για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους ασθενείς τους».
Νέες κινητοποιήσεις
Η ΠΟΕΔΗΝ εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για σήμερα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ειδικότερα, η ομοσπονδία προκήρυξε για σήμερα στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας (Αθήνα), το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (Θεσσαλονίκη) και τις κατά τόπους υγειονομικές περιφέρειες και πύλες των νοσοκομείων. Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι με την αναστολή εργασίας που επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους θα προκύψουν δυσαναπλήρωτα κενά στο ΕΣΥ. Οπως ανέφερε ενδεικτικά στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το νοσοκομείο Μυτιλήνης θα μείνει χωρίς νευροχειρουργό και παθολόγο, το νοσοκομείο Κεφαλονιάς χωρίς παθολόγο, ενώ στο νοσοκομείο – κέντρο υγείας Νάξου το 50% του μικροβιολογικού προσωπικού θα φύγει λόγω του μέτρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες ημέρες έσπευσαν πολλοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν, ενώ επίσης αρκετοί έχουν προγραμματίσει να κάνουν το εμβόλιο τις επόμενες ημέρες και οι οποίοι ωστόσο αναγκαστικά θα μείνουν εκτός ΕΣΥ για τουλάχιστον 15-20 ημέρες.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήματα για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Χθες, το τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό ολομέλειας, απέρριψε άλλη μία αίτηση που είχαν καταθέσει γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι αίτηση ακύρωσης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έχει καταθέσει στο ΣτΕ και η ΠΟΕΔΗΝ. Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ενεργοποιήθηκε και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού –πλην των γιατρών– για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από τους ανεμβολίαστους. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα loipoepikouriko.moh.gov.gr θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ.