Με τον επίλογο μιας συναρπαστικής και γεμάτης ζωής να γράφεται για τον Μίκη Θεοδωράκη, η σορός του οποίου βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα, δικαστικά λύθηκαν και οι τελευταίες διαφωνίες που είχαν προκληθεί για το πού και ποιοι θα είχαν το δικαίωμα να αποφασίσουν για την ταφή του.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που ανέλαβε να επιλύσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας του πανέλληνα και εκτελεστών της τελευταίας του βούλησης, αποφάσισε χθες οριστικά. Εκρινε ότι εκείνοι οι οποίοι ορίστηκαν από τον ίδιο τον Μίκη ως εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας, είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για το μεγάλο ταξίδι της ζωή του. Να αποφασίσουν δηλαδή τα της ταφής του, το γραφείο κηδειών που θα αναλάβει τα διαδικαστικά και όλα, όπως ο ίδιος τα είχε προσδιορίσει με συμβολαιογραφική πράξη, που προσκομίστηκε και στο δικαστήριο. Από το περιεχόμενό της προέκυπτε με σαφήνεια πως ο μεγάλος μουσικός και συνθέτης είχε εξουσιοδοτήσει για λογαριασμό του τον Γιώργη Αγοραστάκη και τη γραμματέα του Ειρήνη Παρμενίδου να φροντίσουν τα της κηδείας του. Αλλωστε, ότι αυτοί θα ήταν εκείνοι που θα αναλάμβαναν τα διαδικαστικά φάνηκε και από την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε τη Δευτέρα από το δικαστήριο για να προχωρήσουν τα της ταφής του Μίκη και να μην παρεμποδιστεί εξαιτίας των διαφωνιών το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του.
Λίγο νωρίτερα, το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε και για το μείζον που αφορούσε το πού θα ήταν η τελευταία κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη. Ο ίδιος με επιστολές, με συμβολαιογραφική πράξη και με προφορικές διηγήσεις, είχε δηλώσει απερίφραστα πως η βούλησή του ήταν να ταφεί στα Χανιά, τη γενέτειρα του πατέρα του και του ιδίου, εκεί όπου αναπαύονται οι γονείς του και ο αδελφός του Γιάννης.
Αντίθετα, η κόρη του Μαργαρίτα ήθελε τον πατέρα της να ταφεί στο Βραχάτι, όπου η ίδια διαμένει και όπου υπάρχει οικογενειακή κατοικία. Το αίτημά της που τέθηκε σε κρίση του δικαστηρίου δεν έγινε δεκτό. Υπερίσχυσε στη δικαστική κρίση η βούληση του ίδιου του Μίκη που θέλησε τα Χανιά να είναι ο τόπος που θα φιλοξενήσει τη σορό του. Η βούλησή του αυτή μάλιστα είχε καταγραφεί τόσο λεπτομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη, μέχρι του σημείου να ορίζεται ότι η μεταφορά της σορού θα πρέπει να γίνει με καράβι και όχι με άλλο μέσο (αεροπορικώς). Τα δύο πρόσωπα Γιώργης Αγοραστάκης και Ειρήνη Παρμενίδου είχαν οριστεί από τον ίδιο εκτελεστές της βούλησής του για όλα τα μετά θάνατον αναγκαία. Και τον τόπο της ταφής και τα διαδικαστικά που προηγούνται.
Η δικαστική επίλυση των θεμάτων αυτών που προκλήθηκε την επομένη του θανάτου του Μίκη δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης σε χιλιάδες πολίτες που θρηνούν την απώλειά του, απώλεια που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς. Ας είναι όμως. Τα πράγματα ξεκαθάρισαν και η Κρήτη περιμένει τον Μίκη Θεοδωράκη στα χώματά της.