Η περιπέτεια του Μουσικού Σχολείου Λέσβου

Η περιπέτεια του Μουσικού Σχολείου Λέσβου

Από τα προβλήματα συστέγασης, στη διελκυστίνδα της προσωρινής μεταστέγασής του σε εγκαταστάσεις των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης έχει διαγράψει μία ιδιαίτερα αξιόλογη διαδρομή, ενώ πρόκειται για το μοναδικό με υπερτοπικό χαρακτήρα, αφού εξυπηρετεί μαθητές όχι μόνο από τη Λέσβο αλλά και τη Λήμνο και τον Αη Στράτη. 

Η συστέγασή του, ωστόσο, με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης έχει οδηγήσει αμφότερα τα σχολεία σε προβλήματα (Η «Κ» τα είχε ήδη καταγράψει στις 21/2/2019). Πρόσφατα, αποφασίστηκε η προσωρινή λύση της μεταστέγασης του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης (ΜΣΜ) σε εγκαταστάσεις των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην περιοχή της Παναγιούδας. Η απόφαση αυτή, όμως, όχι μόνο δεν γίνεται αποδεκτή από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του ΜΣΜ αλλά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας, ο σύλλογος δηλώνει διά της προέδρου, Μαρούσας Τσαχάκη: «…ο Δήμος Μυτιλήνης έχει εγκρίνει ένα κτίριο, παντελώς ακατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες…». Αμφισβητώντας την κρίση της αρμόδιας επιτροπής, αναφέρουν: «…αγνοήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπεται για τα μουσικά σχολεία καθώς επίσης και μία σειρά διατάξεων, όπου εμπεριέχονται όσα ορίζονται για τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων γενικά αλλά και των μουσικών σχολείων ειδικότερα. Οι κεντρικοί διάδρομοι είναι στενοί, άρα επικίνδυνοι – 1,60 πλάτος στο ισόγειο, 1,80 στον πρώτο όροφο. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πολύ μικρές αλλά και λίγες αριθμητικά για να εξυπηρετήσουν τους μαθητές». Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά προβλήματα που επικαλούνται, «μέχρι τις 16/8, οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ παρέμεναν εργοτάξιο: οι κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν ακόμη γεμάτες μπάζα και βαριά αντικείμενα. Επιπλέον, δεν είχε αρχίσει καμία διαδικασία για το στήσιμο της υλικοτεχνικής υποδομής… ο χώρος, ως εξαιρετικά μικρός, δεν επαρκεί για να φιλοξενηθούν ούτε οι μαθητές ούτε και ο μουσικός εξοπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει και ογκώδη αντικείμενα – για παράδειγμα, υπάρχουν 26 πιάνα». Οι γονείς προτείνουν τη μεταστέγαση του 5ου Γυμνασίου σε άλλο κτίριο ή την ανακατανομή των αιθουσών στο υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα.

Αν και ο Συνήγορος του Πολίτη δικαιώνει τον Σύλλογο Γονέων, αντίθετες είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Οπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λέσβου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, «η κατάσταση στο σχολείο, όπου στεγάζονταν έως τώρα τα παιδιά του ΜΣΜ, έχει χειροτερέψει. Τα κοντέινερ –εκτός του ότι αποτελούσαν πολεοδομικές παραβάσεις– έχουν γίνει τρισάθλια. Κακώς είχαν μπει στην αυλή…». 

Είναι το καινούργιο κτίριο του ΟΑΕΔ καλύτερο ή χειρότερο; «Είναι πολλαπλές φορές καλύτερο. Σ’ αυτόν τον χώρο εκπαιδεύτηκαν πάνω από 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι». Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον το κτίριο πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, ο κ. Κουντουρέλλης θα πει: «Υπάρχει το θεσμικό όργανο, η Επιτροπή Καταλληλότητας, στην οποία συμμετέχει μηχανικός – εκπρόσωπος της ΚΤΥΠ, που ελέγχει τα σχολικά κτίρια. Το συγκεκριμένο κρίθηκε ομόφωνα κατάλληλο. Το κτιριακό συγκρότημα του ΟΑΕΔ διαθέτει ενεργητική και παθητική πυροπροστασία – υπάρχουν αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης και πόρτες πυρίμαχες. Επιπλέον, επειδή το κτίριο βρίσκεται εκτός Μυτιλήνης, στην Παναγιούδα, τα 60 από τα 104 παιδιά έχουν ευκολότερη πρόσβαση, αφού έρχονται από Μόλυβο, Γέρα, Μανταμάδο… Τέλος, μια και περιβάλλεται από χωράφια, η μουσική δεν ενοχλεί κανέναν».

Η μεταστέγαση δεν είναι παρά μια προσωρινή λύση. Υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη στέγαση του ΜΣΜ; «Αν δεν ευδοκιμήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης στη Βαρειά, ο Δήμος Λέσβου βρίσκεται σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το υπουργείο Αμυνας για την απόκτηση του ΚΥΤ της Μόριας. Τα 3/5 για τον Δήμο Μυτιλήνης, όπου θα χτίσουμε Μουσικό Σχολείο και αθλητικές εγκαταστάσεις, τα 2/5 στο πανεπιστήμιο, που θα χτίσει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εστίες. Ετσι, το 2025 μπορεί να υπάρχει μουσικό σχολείο». Οσο για το κτίριο του ΟΑΕΔ, ο κ. Κουντουρέλλης παραδέχεται: «Οι χώροι είναι μεγαλύτεροι και φωτεινότεροι. Υπερδιπλάσιοι από τους προηγούμενους – περίπου 810 τ.μ. Βέβαια, κανονικά θα έπρεπε να είναι περίπου 1.500 τ.μ, με βάση τον αριθμό των μαθητών. Επομένως, το νέο κτίριο είναι διπλάσιο του προηγούμενου, μισό όμως από το απαιτούμενο. Δηλαδή δεν είναι το ιδανικό, είναι όμως μια μεταβατική λύση…».

Αρμοδιότητα του δήμου

Από την πλευρά της Β/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Λέσβου, ο διευθυντής, Τιμολέων Θεοφανέλλης, ξεκαθαρίζει πως «η στέγαση των σχολείων είναι αρμοδιότητα του δήμου. Εμείς, ως Β/θμια, υλοποιούμε τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων – δεν αποφασίζουμε». Επομένως, είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε με τη γνωμοδότηση/απόφαση, προχωράτε στην υλοποίηση της απόφασης; «Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου – είναι εκτελεστέες». Γνωρίζετε αν στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου υπερισχύει εκπροσώπηση γονέων του 5ου Γυμνασίου; «Δεν το ξέρω αυτό». Τι πιστεύετε εσείς σχετικά με το νέο κτίριο; «Γι’ αυτό έχει αποφανθεί η Επιτροπή Καταλληλότητας. Μόνο ο Συνήγορος του Πολίτη συμφωνεί με τους γονείς, ο οποίος δεν έλαβε υπόψη τα έγγραφα που είχαμε στείλει. Το ΣτΕ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αποφαίνονται πως πρέπει να γίνει η μετακίνηση του σχολείου. Στο νέο κτίριο, είναι όλα έτοιμα – υπάρχουν πρίζες, νερό τρεχούμενο…». «Το πρόβλημα διογκώθηκε, επειδή την τελευταία πενταετία, το ΜΣΜ έβαλε διπλά τμήματα. Οι γονείς διαμαρτύρονταν. Τώρα διαμαρτύρονται ξανά, γιατί φεύγουν. Ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι τα μαθήματα γίνονται μια χαρά και το κτίριο τους κάνει. Τα κτίρια, όμως, δεν μεγαλώνουν», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT