«Ο εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει τα μικρά παιδιά. Ο εμβολιασμός των εφήβων δεν προστατεύει μόνο τους ίδιους και τους συγγενείς τους, αλλά συμβάλλει και στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων». Αυτό τόνισαν χθες οι καθηγήτριες Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και Βάνα Παπαευαγγέλου, οι οποίες συμμετείχαν σε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό της μαθητικής κοινότητας που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας. Απαντώντας σε ερωτήσεις γονέων, οι καθηγήτριες εξήγησαν ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και νοσηλείας σε ΜΕΘ από COVID-19 στους εφήβους είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης της σπάνιας και ήπιας επιπλοκής της μυοκαρδίτιδας, ότι δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει τον εμβολιασμό με προβλήματα ανάπτυξης των παιδιών και ότι δεν υπάρχει απάντηση για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ούτε για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 αλλά ούτε και για άλλα παλιότερα εμβόλια, όπως π.χ. της ιλαράς. «Τα οφέλη από τα εμβόλια δεν πρέπει να επισκιάζονται από την παραπληροφόρηση. Πάντα να ψάχνετε για τις απαντήσεις. Πάντα να δέχεστε ότι οι απαντήσεις που θα λάβετε δεν μπορούν να σας ικανοποιήσουν 100%, αλλά θα υπάρξει ένας μεταγενέστερος χρόνος που το μικρό ή μεγαλύτερο κενό που έχετε μπορεί να γεφυρωθεί με την κατάλληλη ενημέρωση», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης του εμβολίου και σε παιδιά κάτω των 12 ετών, οι καθηγήτριες σημείωσαν ότι θα περιμένουν να αναλύσουν τα στοιχεία των μελετών και να ακούσουν τις απόψεις των ειδικών πριν προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση, ενώ χαρακτήρισαν ως μακρινή ή και αδύνατη την προοπτική χορήγησης τρίτης δόση σε παιδιά.
Το πακέτο δεδομένων
Εν τω μεταξύ, τη διάθεση πακέτου δεδομένων 50 GB για πλοήγηση στο Διαδίκτυο (Freedom Pass/Data) σε ανηλίκους 15 έως 17 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19, έως τις 31.12.2021, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Για τη χορήγηση του πακέτου θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας υγείας (gov.gr-EΨΠ), στην οποία ένας εκ των γονέων του δικαιούχου θα εισέρχεται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet και θα αιτείται την έκδοση του Freedom Pass/Data δηλώνοντας τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον ΑΜΚΑ του παιδιού που εμβολιάσθηκε. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και μέσω ΚΕΠ. Το πακέτο Freedom Pass/Data θα παραμένει ενεργοποιημένο για διάρκεια πέντε μηνών.
Με την ίδια τροπολογία καθορίστηκαν και οι αποζημιώσεις των ιδιωτών γιατρών για τη χορήγηση και των εμβολίων δύο δόσεων. Ετσι, για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό η αποζημίωση (από τον ΕΟΠΥΥ) είναι 30 ευρώ για κάθε δόση και για εμβολιασμό στο ιατρείο 15 ευρώ για κάθε δόση.
Χθες ανακοινώθηκαν 3.040 νέα κρούσματα COVID-19, σε σύνολο 397.000 εργαστηριακών τεστ και 42 θάνατοι ασθενών. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν χθες 333.
Τέλος, διευκρινίσεις για την επίσκεψη σε οδοντίατρο των ανεμβολίαστων παρείχαν υπουργείο Υγείας και Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με αυτές, οι εμβολιασμένοι ασθενείς επισκέπτονται κανονικά τα οδοντιατρεία, όπως και οι συνοδοί τους. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, πλην των επειγόντων περιστατικών ή για εκτέλεση πράξης χωρίς την παραγωγή αερολύματος. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας αρκεί το τεστ που έχουν κάνει για τα σχολεία.